Setari Cookie-uri

Aurelia Visinescu: Cel mai bun vin este acela care ne place si ni se potriveste

Aurelia Visinescu se defineste pe blogul sau drept proprietar de podgorie, oenolog si manager de companie. In spatele acestor cateva cuvinte sta de fapt o poveste despre pasiune, dragostea pentru roadele pamantului si fascinatia pentru stiinta din spatele vinului. Va invit sa aflam mai multe despre o femeie care a ales o meserie neobisnuita pentru cele mai multe dintre noi si a reusit sa o transforme, cu maiestire si dedicare, in arta.

Nu este o traditie de familie, desi in familia mea se facea vin in mod traditional, ca in toate gospodariile. Am fost intodeauna indragostita de natura, am visat sa cultiv flori, dar in ultimul an al Facultatii de Horticultura, am descoperit vinul si povestea din spatele lui. Pentru ca s-a transformat in pasiune, m-am specializat in oenologie.

Ce are vinul atat de special fata de celelalte bauturi? Cu ce este diferit?

Vinul este special pentru ca este legat de natura si este in permanenta o provocare. Este un produs complex, drumul strugurelui din vie pana in pahar este lung si deloc usor. Fiecare an e diferit, depindem de natura si de ce ne ofera. Apoi provocarea este, asa cum spuneam, sa obtin ce este mai bun din ce mi-a oferit pamatul si via.

Vinul este viu, el evolueaza, se transforma si poarta amprenta celui care il face. Este artizanat. Acelasi soi este diferit de la o recolta la alta, acelasi vin este diferit dupa invechirea in sticla o perioada sau acelasi vin invechit in butoi o perioada mai lunga sau mai scurta are calitati diferite.

Citește și:

De ce ati ales aceasta profesie, cea de oenolog?

Cred ca asa a fost sa fie. Asa cum spuneam, voiam sa cresc flori, de aceea am urmat Facultea de Horticultura. Dar odata “atinsa” de vin si de povestea acestuia, nu l-am mai putut lasa, e ca un virus. Si asta este valabil pentru oricine intra in contact cu vinul – fie ca-l faci, ca il vinzi sau il promovezi. Este fascinant, majoritatea oamenilor raman indragostiti de vin.

Cum a pornit ideea de business si de asociere?

Ideea a incoltit in 2002 iar in 2003 am si infiintat societatea Domeniile Sahateni alaturi de ascociatul meu, Steve Cacenco. Eu mi-am dorit dintotdeauna sa fac vinul meu in crama mea, din podgoria mea... dar fara indemnul si sustinerea lui Steve, care imi este si var prin alianta, nu stiu daca as fi reusit.

De ce ati ales tocmai cramele Sahateni?

Eu am avut ocazia sa lucrez in toate zonele viticole ale Romaniei si dupa mine, Dealu Mare este cel mai potrivit loc pentru mine, pentru ca imi doresc sa fac vin de calitate, nu de volum. Soarta a facut ca la eu sa lucrez prima oara chiar la Sahateni, unde era o ferma viticola. Dupa multi ani, m-am intors aici si compania pe care o conduc alaturi de asociatul meu poarta numele locului – Domeniile Sahateni.

Citește și:

Cu ce este diferit vinul romanesc fata de celelalte vinuri internationale?

Desigur ca soiurile romanesti sunt diferite de cele internationale si soiurile internationale crescute si vinificate la noi sunt diferite pentru ca e vorba de terroir – toti factorii care contribuie din punct de vedere al solului, clima, altitudinea, etc.

Sunt vinuri romanesti de calitate care se ridica la nivelul vinurilor internationale apreciate, dovada numeroasele medalii internationale pbtinute de vinurile romanesti la concursuri importante si/sau vinurile romanesti care se bucura de succes pe piata externa.

De obicei, barbatii sunt cei care se pricep cel mai bine la alegerea unui vin. Cum putem noi femeile sa ne dam seama ca un vin este bun sau nu? Cum asociem vinul cu mancarea pentru a nu da gres?

Evaluarea unui vin se perfectioneaza in timp, experimentand, ca in orice domeniu. Incercand vinuri diferite, putem face diferenta intre ele. Insa cel mai bun vin este acela care ne place, care ni se potriveste.

Citește și:

Vinul este facut sa acompanieze mancarea si sa o puna in valoare, sa ofere armonia intre farfurie si pahar. Pe scurt, vinurile usoare merg cu mancarurile usoare si vinurile complexe se alatura mancarurilor mai grele, pe baza de carne rosie. Desigur, sunt o multime de detalii de care ar trebui sa tinem cont ca sa ne bucuram de o masa copioasa, este vorba de arome, gust, consistenta, etc.

Sunt necesare studii de specialitate pentru a putea deosebi un vin bun de unul mai putin bun? Sau este un lucru pe care oricine l-ar putea invata?

Asa cum spuneam, cel mai bun vin este acela care ne place si ni se potriveste. Vinurile sunt diferite, la fel ca personalitatile noastre.

Daca vrem sa invatam particularitatile vinului, desigur ca putem invata. Este la indemana oricui sa acceseze informatii legate de vin, exista localuri specializate unde se pot degusta vinuri, oricine poate urma cursuri de cultura si civilizatia vinului si poate participa la degustari sustinute de specialisti. Se organizeaza vizite la multe dintre cramele romanesti, de asemenea.

Citește și:

Impartasiti-ne cateva secrete ale vinului, cateva taine pe care orice femeie trebuie sa le stie.

Un lucru interesant pe care cred ca femeile ar trebui sa stie ca vinul rosu este o sursa de reservatrol, substanta ce are rol in procesul de antioxidare, adica ne ajuta sa imbatranim mai frumos.

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.