Tudor Arghezi s-a nascut in 1880 si este considerat de catre criticii literari celmai mare poet al romanilor, dupa Mihai Eminescu.

Particularitatea liricii lui Tudor Arghezi este expresia plastica a sentimentelor si diversitatea starilor exprimate.

Activitatea literara a poetului se intinde pe mai bine de 6 decenii iar versurile sale se afla la granita dintre poezia clasica si modernitate. Pe de-oparte, sunt poeziile cu teme cosmogonice sau religioase, in timp ce pe de cealalta parte, Arghezi mizeaza pe estetica uratului, descrisa in "Testamen" si pusa in practica in "Flori de mucigai"

Adam

Urandu-i-se singur in stihii, A vrut si Dumnezeu sa aiba-n cer copii Si s-a gandit din ce sa-i faca, Din borangic, argint sau promoroaca, Frumosi, cinstiti, nevinovati. Se puse-asezamantul dintre frati.

Dar i-a iesit cam somnoros si cam Trandav si naravas stramosul meu Adam;

Ca l-a facut, cum am aflat, Cu praf si nitelus scuipat; Ca sa incerce daca un altoi De stea putea sa prinda pe noroi, Ca, de urat, scuipand in patru zari, Stingher, Facuse si luminile din cer.

Dar iata ca l-a nimerit, Din pricina aluatului, gresit, Si ca Adam, intaiul fiu Al Domnului, iesise, parca, si zbanghiu. Nu-i vorba, nici o poza nu ne-nvata Cum ar fi fost omul dintai la fata.

Alfabet

A vrut Dumnezeu sa scrie Si nici nu era hartie. N-avea nici un fel de scule Si nici litere destule. C-un crampei de alfabet Mergea scrisul foarte-ncet.

N-as vrea nici atat sa-l supar Cat piperul de ienupar, Dar o sa va spui ceva: Nici carte nu prea stia. Orisice invatacel Stie mult mai mult ca el. El, care facuse toate, Nu avea certificate. Catu-i Dumnezeu de mare N-are trei clase primare. La citit se-mpiedica, Nu stie-aritmetica.

Betie

Toate Cuvintele mele sunt intortochiate Si s-au imbatat. Le vezi? Au cazut, s-au sculat. Au vrut sa alerge si sa joace Dar betia le-a pravalit incoace. Nu mai stiu ce spun si is Bolnave de ras.

S-au stricat …

Bogatie

El, singuratec, duce catre cer Brazda pornita-n tara, de la vatra. Cand ii privesti impiedicati in fier, Par, el de bronz si vitele de piatra.

Grau, popusoi, sacara, mei, si orz, Nicio samanta n-are sa se piarda. Sacurea plugului, cand s-a intors, Ramane-o clipa-n soare ca sa arda.

Cap

Si capul tau mi-i drag, Caci e ca malu-n stuf, Unde paianjeni dorm, Pe zori facute puf.

Cautare

Intre nadejde trista si-ndoiala, Te-am cautat prin bolta siderala. Te-am cautat pe unde si neunde Iti banuiam faptura ca se-ascunde. Te cautam in tainica ta lipsa Prin Testamente si Apocalipsa. Sa fi ramas un loc nemaiumblat Pe unde nu te-am cautat? Cind socoteam ca te-am gasit, Se si-nalta in dreptul tau un zid. Simtindu-te zvicnind in radacini Te mai simteam in spice si-n tulpini.

Cantec de adormit Mitzura

Doamne, fa-i bordei in soare, Intr-un colt de tara veche, Nu mai nalt decat o floare Si ingust cat o ureche.

Si-n pridvor, un ochi de apa Cu o luntre cat chibritul, Ca-n crampeiul lui sa-ncapa Cerul tau si nesfarsitul.

Da-i un fluture blajin Si o broasca de smarald. Si-n padurea de pelin, Fa sa-i stea bordeiul cald.

Si mai da-i, Doamne, vopsele Si hartie chinezeasca, Pentru ca, manjind cu ele, Slava ta s-o zmangaleasca.

Si cand totul va fi gata S-o muta la ea si tata.

Foto Tudor Arghezi, autor roman, sursa comunismulinromania.ro

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: