Alexandru Andries este unul dintre cei mai indragiti cantareti de folk. Artistul a devenit cunoscut pentru cantecele acide la adresa regimului comunist. Desi este apreciat ca poet, cantaret, eseist si traducator, Andries a absolvit cursurile Facultatii de Arhitectura si este conferentiar doctor.

Apus

Te-am vazut cum dormi, Pe buza de sus Soarele ti-a apus

Buchet

Veneam cantand spre ochii-ti visatori, cu mari buchete-n brat. Aveai pe masa gradini si-alei de felurite flori, ca in Liban, pontifica mireasa.

Calendar

Calendarul din perete-i vechi Si pe covorul vested, cu ciucuri neperechi, Sunt firimituri uscate de paine... Am si doua crapaturi in geam Si m-a parasit fata ce-o iubeam, Dar nu-l dau pe azi pentru maine!

Dimineata

Dimineata devreme, ceata-i lipita de drum, Trenul intra-n gara impachetat in fum...

Peronu-i pustiu, vantul se joaca-n hartii, Lumini colorate se-aprind ca niste faclii!

Seful de gara ma priveste ciudat: "De ce nu esti la ora asta in pat, Spune-mi, de ce umbli cand toti oamenii dorm? Eu in locul tau, zau, as fi mort de somn!"

"Aici in oras sta o fata frumoasa, Am venit special asa, S-ajung la ea acasa: Vreau sa-i fac o surpriza, stii, Cand se va trezi!"

El si ea

Ea a venit fara ocol, A lasat hainele in hol, El de-atata timp o astepta, S-a oprit si s-a uitat la ea… Ea a vorbit foarte putin, Si asta - dupa niste vin, El n-a vorbit, dar a ascultat, Il trada doar bratul incordat…

Ea l-a privit o clipa, El s-a uitat la ea, Ea l-a privit, El a clipit Si probabil c-afara ningea…

Ea a plecat privind in sus, A deschis usa si s-a dus, El a ramas nedumerit, A intors doar capul si-a privit… Ea a pasit pe trotuar Cu mainile in buzunar, El usa-n urma ei a-nchis Si-a clipit din ochi ca dup-un vis…

Ea l-a privit o clipa El s-a uitat la ea Ea l-a privit, El a clipit, Stiind ca n-o va mai vedea, Si probabil c-afara ningea…

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: