Ciocolata este o tentatie careia putini ii pot rezista. Ne da dietele peste cap si este responsabila pentru multe kilograme in plus. Pe de cealalta parte, are o sumedenie de insusiri care o fac benefica pentru organism dar si o istorie interesanta in spate.

1. In Belgia, una dintre tarile cunoscute pentru ciocolata delicioasa, un furt de 28 de milioane de dolari a fost infaptuit de catre un hot care a castigat increderea functionarilor si a paznicilor. De fiecare data cand trecea prin zona bancii, el le oferea acest desert.

2. Numele stiintific al arborelui de cacao este Theobroma cacao si se traduce prin „hrana zeilor”.

Foto shutterstock arbore de cacao

3. Vinul natural are in jur de 200 de compusi de aroma. Ciocolata are 600.

4. Theobramina, unul dintre compusii din ciocolata, poate fi fatala pentru caini.

5. Cuvantul „ciocolata” provine din cuvantul aztec „”xocoatl”. Acesta desemna bautura fierbinte pe care bastinasii o preparau din cacao. De altfel, pana acum cateva sute de ani, ciocolata era consumata in stare lichida iar imparatul Montezuma al doilea era cel mai avid bautor al acesteia. Se spune despre el ca dadea gata 50 de cani de cacao intr-o zi.

6. Ruth Wakefield, cea care a patentat prajiturelele cu fulgi de ciocolata, a vandut reteta catre o companie mare din industria alimentara in schimbul unor provizii nelimitate de ciocolata, pe toata durata vietii ei.

foto shutterstock fursecuri fulgi de ciocolata

7. Unul dintre putinele proteste din Canada a avut loc in 1947, atunci cand sute de copii au boicotat vanzarea de ciocolata dupa ce preturile acesteia s-au marit cu peste 50%.

8. Cele mai multe tablete de ciocolata contin si o doza de cafeina, in jur de 10 miligrame. Cele cu concentratie foarte mare de cacao pot contine la fel de multa cafeina ca o doza de Coca-Cola.

9. Un studiu din 2013 a aratat ca mirosul de ciocolata dintr-o librarie determina 40% dintre clienti sa cumpere mai multe carti de bucate sau romane de dragoste si cu 22% mai multi dintre ei sa achizitionez orice alt gen de carti.

10. In SUA, atunci cand se apropie Ziua Indragostitilor, vanzarea de ciocolata explodeaza si se cumpara mii de tone de bomboane, prajituri si ale sortimente.

foto shutterstock bomboane de ciocolata

11. 75% din productia de cacao a lumii provine din Africa.

12. Aeroportul Bruxelles este cel mai mare comerciant de ciocolata din lume. In fiecare an, aici se vand 800 de tone.

13. Prima tableta de ciocolata a aparut in 1847 si a fost inventata de Joseph Fry.

foto shutterstock tableta de ciocolata

14. Ciocolata poate stimula digestia si are un foarte usor efect laxativ. In acelasi timp, creste aciditatea gastrica si de aceea, nu este recomandat consumul ei pe stomacul gol.

15. Ne face fericiti, la propriu, datorita unui amino-acid care induce o stare de bine, contribuie la relaxare si la imbunatatirea somnului.

16. In Belgia, 1 din 200 de persoane active pe piata muncii lucreaza in industria producatoare de ciocolata.

foto shutterstock tort de ciocolata

17. Cel mai mare ou de Paste din ciocolata are peste 4000 de kilograme iar cea mai mare moneda de ciocolata are 260 de kilograme.

18. Boabele de cacao erau folosite ca moneda de schimb in triburile indigene din America.

19. Ciocolata alba a aparut in 1930.

20. Iti amintesti de celebrul film „Psycho” regizat in 1960 de catre Alfred Hitchock? Intr-una dintre cele mai memorabile scene din istoria cinematografiei, femeia este ucisa la dus iar sangele folosit de catre echipa de productie era de fapt sirop de ciocolata.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: