Aleksandr Puskin (1799-1837) este, poate, cel mai mare nume al poeziei rusesti. De altfel, poetul si dramaturgul Puskin, care s-a stins din viata la 37 de ani este considerat de multi critici fondatorul literaturii ruse moderne.

In cercurile sociale, Puskin era o prezenta insolita si din cauza operei sale dar si a popularitatii de care se bucura, risca deportarea in Siberia. Astel, el se refugiaza in Chisnau unde traieste pana in 1823. Doi ani mai tarziu, el scrie drama Boris Godunov care l-a inspirat apoi pe Modesr Musorgski sa compuna opera cu acelasi nume.

In 1831, Puskin se casatoreste cu Natalia Goncearova. Casnicia lor nu a fost una tocmai fericita si in 1837, el isi banuia sotia de o aventura amoroasa cu Georges-Charles de Heeckeren d’Anthes. Poetul il provoaca pe francez la duel in ultimele zile din ianuarie ale acelui an. Ambii barbati sunt raniti insa doua zile mai tarziu, Puskin s-a stins din viata.

Amintiri

Nu le-ar strica poetilor nostri o mai mare bogatie de idei decat aceea de care dau dovada de obicei. Numai cu amintirile despre apusa tinerete literatura noastra nu va ajunge departe.

Blestem

Sperante si blesteme tu-nfaptuesti pe unde Nu-i trasnetul lui Zeus si doarme-a legii spada. Tu poti si-n umbra tronului patrunde, Si chiar pe sub vesminte de prada.

Cavaler

Fost-a un voinic cu fala, Zis: sarmanul cavaler, Suflet drept si fata pala, Un vitez in za de fier. Si-i fu dat'o soarta amara, Caci se spune ca-ntr-o zi, O vedenie fugara, A lui inima indragi.

Dragoste

Fantana-a dragostei, amara! Pe-a tale lespezi am slavit Iubita, departata tara. Tu de Maria n-ai grait…

Extaz

Extazul este un pahar plin cu ceai si o bucatica de zahar in gura.

Fulger

Ca fulgerul trimis de zei, ca focul Infernului taisul tau luceste, Si cand la el tiranul se gandeste, De spaima, la ospat nu-si afla locul.

Gand

Un gand langa stejar imi vine: El patriarh din codrii grei, O sa ma-ngroape si pe mine, Asa ca pe parintii mei.

Hefaistos

Hefaistos te-a faurit Sa fii in mana razbunarii Strajer al libertatii, pumnal nebiruit, Judecator naprasnic al hulei si-al ocarii.

Idei

Doua idei fixe nu pot sta concomitent laolalta in mintea omului, asa dupa cum doua corpuri nu pot ocupa acelasi loc in spatiu, in acelas timp.

Infinit

Este de ajuns un dictionar pentru a contine toate cuvintele. Dar gandirii ii trebuie infinitul.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: