Setari Cookie-uri

Cele mai traznite superstitii de Paste

In jurul Pastelui s-au creat o serie de superstitii, care mai de care mai interesante sau mai bizare, dar care aduc un strop de magie si necunoscut in viata noastra.

Invierea Domnului reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai iubite sarbatori crestine, pentru ca ne ofera speranta si ne aminteste de trecerea noastra de la intuneric la lumina si de la moarte la viata. Ca orice sarbatoare importanta, nici Pastele nu avea cum sa nu fie plin de semnificatii si superstitii stravechi. Chiar daca ajungem sa credem sau nu in ele, sa le respectam, sa le tratam cu nepasare sau amuzament, va invit sa vedeti care sunt cele mai ciudate si haioase superstitii de Paste.

superstitii de pasti Foto: oua colorate, Shutterstock

Superstitii de Paste

Chiar daca masa va fi imbelsugata si iti vei dori sa te infrupti din toate bunatatile, trebuie sa ai grija ce alimente vei consuma in zilele de Paste, mai ales in prima zi. In traditia populara fiecare are o semnificatie diferita si anume: daca mananci carne de pui vei fi usoara ca pasarea, daca mananci peste vei fi iute si vioaie, in cazul branzei vei fi alba la fata, iar daca mananci oua rosii vei fi rumena in obraji.

In vremurile stravechi, in a doua zi de Pasti, exista un obicei ciudat si traznit in acelasi timp, cel al “udatului”. Baietii obisnuiau sa stropeasca fetele cu apa, iar mai nou cu parfum, si exista superstitia ca tinerelor udate le va merge bine tot anul, vor fi frumoase, admirate si curtate.

In cazul in care nu iti doresti sa ai parte de un incendiu, ai grija sa nu arunci in zilele sfinte gunoiul din casa.

Vrei sa fii placuta de baieti? Atunci superstitiile de Paste spun ca este bine sa folosesti tamaia luata de la biserica pentru a te unge pe maini.

In unele regiuni ale tarii, exact in noaptea de Inviere se aduc cocosi la biserica. Posesorul celui care incepe sa cante primul se spune ca va avea parte de noroc tot anul.

Chiar daca esti obosit si ai vrea sa atipesti macar putin, ai face bine sa nu. Daca dormi de Pasti, tot anul vei fi fara vlaga si mai mult decat atat, un strigoi iti va fura anafura de la biserica si o va da de vanzare dracului, astfel vei fi pandit de ghinioane tot anul si nu vei avea parte de belsug.

Daca timpul nu prea a fost de partea ta si nu ai avut timp de pregatiri, nu prea mai ai ce sa faci deoarece este interzis cu desavarsire sa inrosesti ouale in ziua de Pasti, asta daca nu iti doresti sa atragi toate bolile asupra ta si a familiei tale.

Tot legat de ouale rosii de Paste exista mai multe superstitii. Unele spun ca persoanele care mananca oua vor fi linistite tot anul, altele din contra spun ca nu este bine sa mananci oua rosii in prima zi de Paste. Motivul este unul de-a dreptul bizar dar care cu siguranta te va pune pe ganduri. Se pare ca cel care nu va respecta aceasta traditie va avea probleme cu mirosul urat al cavitatii bucale, mai exact ii va mirosi gura ca oul clocit.

Nu-i asa ca nu prea ai tinut cont de cum ciocnesti ouale? Ei bine exista o superstitie si pentru asta si anume: in prima zi de Paste ouale trebuie sa se ciocneasca numai “cap cu cap”, in a doua zi “cap cu dos”, iar in a treia zi “dos cu dos”.

De asemenea o alta superstitie spune ca cei care ciocnesc oua in ziua de Paste se vor intalni pe lumea cealalta. Iar daca oul pe care il ciocnesti are doua galbenusuri exista o mare probabilitate sa te casatoresti in curand.

Foto prima pagina: iepuras si oua colorate, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.