Clitorisul a fost si ramane inca una dintre cele mai dezbatute zone ale anatomiei feminine. De fapt, de-a lungul istoriei, acesta a fost „descoperit” si rasdescoperit de numerosi anatomisti. In 1559, italianul Realdo Colombo s-a proclamat descoperitorul clitorisului, doar pentru a fi redescoperit in 1960 de catre celebrul Kinsey si apoi, mai tarziu, de Masters si Johnson in 1960, moment in care a fost recunoscuta functia sa exclusiv pentru atingerea orgasmului. Desi a fost studiat de numerosi specialisti, clitorisul este inca inconjurat de mister si exista inca numeroase detalii mai putin cunoscute despre acesta.

1. Anatomia completa a clitorisului a fost descoperita in totalitate abia in 1998 de catre medicul australian Helen O’Connell, care a desfasurat o serie de studii la RMN. Astfel, s-a constata ca organul are de fapt forma literei Y si se continua mult in interiorul corpului. De fapt, ceea ce vedem in exterior pozitionat intre labii este doar varful icebergului, acel bulb denumit gland.

In interior, acesta se continua cu doi corpi cavernosi, doua crure si un gland. Inauntru, acestea inconjoara canalul vaginal si poate astfel poate fi explicata si prezenta punctului G, desi nu exista inca studii care sa demonstreze acest lucru.

Din fericire, oamenii de stiinta au inceput sa acorde din ce in ce mai multa atentie clitorisului iar in 2009 a fost obtinuta prima sonografie 3D a clitorisului. Vezi AICI imaginea.

foto shutterstock femeie in lenjerie

2. Clitorisul este singurul organ al anatomiei umane destinat exlusiv placerii. Orice alt organ sexual este menit in primul rand fecundarii apoi are o functie secundara. Penisul, de exemplu, este atat un organ sexual cat si parte a sistemului de excretie pentru ca uretra trece prin el. In cazul clitorisului, acest lucru nu se intampla.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: