Francesco Petrarca (1304 – 1374) a fost unul dintre cei mai importanti oameni de litere nu doar in Italia, ci din intreaga Europa. Prozator, poet si umanist italian, opera lui Petraca a avut un rol insemnat in dezvoltarea limbii sale native. De altfel, alaturi de Dante, Francesco Petrarca este unul dintre precursorii Renasterii.

De-a lungul vietii, Petrarca a iubit o singura femeie, o anume Laura, cel mai probabil Laura de Neves, sotia lui Hugues de Sade (un stramos al Marchizului de Sade). Iubirea dintre ei nu s-a consumat niciodata insa Laura a ramas muza lui Petrarca, ascunsa mereu printre versurile sale. Pentru ca a intrat in randurile bisericii, el nu s-a casatorit niciodata insa a avut doi copii, posibil cu femei diferite. Acesta i-a recunoscut atat pe Giovanni, cat si pe Francesca. Desi fiul sau a murit rapus de plaga, fiica sa i-a ramas aproape tot restul vietii.

Aripi

S-ar parea ca, mai mult decat altii, sunt invidiati mai ales aceia care se ridica prin singura puterea aripilor lor si se elibereaza de cusca in care ceilalti raman inchisi.

Bine

Este mai important sa vrei binele decat sa cunosti adevarul.

Carti

Ziceti ca eu n-am prieteni? Am prieteni si societatea lor mi-e foarte placuta. Prieteni din toate tarile si toate timpurile. Ei intotdeauna sunt langa mine. Cand ii chem, vin, cand ii intreb imi raspund. Unii din ei imi povestesc despre cele ce s-au intamplat in timpurile trecute; altii imi spun ce se intampla in timpurile de fata. Unii ma invata sa traiesc bine; altii sa mor bine. Ceilalti prin veselia lor imi risipesc grijile si necazurile, unii imi otelesc inima in suferinta; altii ma invata sa dispretuiesc poftele inimii. Unii ma poarta de mana pe drumul cunostintelor; altii ma indreapta pe cararea virtutilor. Vreo rasplata pentru atatea binefaceri nu cer; nu cer nimic decat adapostul unei incaperi modeste unde sa fie scutiti de pulbere. Cand ies din casa ii iau cu mine pe cararile pe unde merg. Le plac mai mult decat zgomotele oraselor, linistea campurilor si umbra arborilor. Si stiti voi cine-mi sunt acesti buni si nedespartiti si atat de putin pretentiosi prieteni? Prietenii mei, cartile!

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: