Setari Cookie-uri

Ai fost vreodata la Venetia?

Venetia nu ar fi trebuit sa fie, dar este...

6. Podul Rialto este o punte si un moment semnificativ din viata Venetiei.La inceputuri, Venetia nu era un singur oras.Cartierele separate de catre Grand Canale formau administratii autonome, dar acestea nu faceau fata de unele singure atacurilor barbare si longobarde, asa ca au decis sa se uneasca in anul 809, prin constructia podului Rialto.De atunci Rialto este simbolul uniunii si al puterii acumulate impreuna.

7. Murano: inainte de a deveni insula sticlei atat de celebre, Murano era o simpla insula aflata intre Venetia si Insula Burano.Cu o vegetatie stearpa si cu putine resurse la dispozitie, probabil ca Murano nu ar fi fost nimic fara ajutorul focului.Pentru ca sticlarii din Venetia dadusera foc insulei de mai multe ori, venetienii ai decis sa ii mute pe o insula suficient de aproape, dar destul de departe ca sa nu mai ameninte cu un alt incendiu. Asa au ajuns pe Murano. Datorita tehnicii desosebite de a colora in mai multe culori un obiect din sticla si datorita multitudinii de utilizari pe care le are sticla de Murano, aceasta a devenit foarte celebra in intreaga lume.

Casele imperiale si regale o comandau atat pentru ferestre, cat si pentru design interior.Din sticla de Murano se confectionau cele mai inedite obiecte: pantofi, scaune, tablouri, vesminte de ceremonie. Faima ajunsese atat de mare, incat sticlarii erau unii din cei mai bogati oameni, care in timp au intemeiat adevarate dinastii economice.Pentru ca secretul prelucrarii sticlei sa nu fie divulgat, sticlarilor li se interzicea sa parasesca Venetia, si chiar insula.Asa se face ca la un moment dat, fiind obligati sa ramana acolo, si-au construit palate iar insula a devenit o zona rezidentiala mult ravnita. Unul din familie era sticlar si se autosechestra prin meserie, dar famila lui beneficia de bogatii si faima de neimaginat.Sticlarii aveau foarte multe alte drepturi si beneficii.Votul lor era esential si inexpugnabil.Una dintre ultimele inventii(sec.18) foarte cautate pe care le-au facut sticlarii au fost mastile de sticla pentru carnavalul din Venetia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.