Setari Cookie-uri

Ai fost vreodata la Venetia?

Venetia nu ar fi trebuit sa fie, dar este...

8.Carnavalul din Venetia este poate cea mai evidenta trasatura a venetienilor: extremismul. De ce? Carnavalul nu evidentiaza atat dorinta de sarbatoare a Venetiei, cat mai ales nevoia evadarii din anumite stransori. Carnavalul este vechi de cel putin 10 secole si isi are inceputurile in vremea in care orasul reusea sa mai supravietuiasca inca unei epidemii de ciuma, holera sau tifos. Apele care inconjurau orasul il si condamnau din cand in cand.Nefiind foarte curate(totul se arunca in apa, care mai incolo se folosea la treburile casei), permitand apoi intrarea in oras a vaselor care veneau din toata lumea si care nu aduceau doar matasuri, mirodenii, bani, hrana, ci si boli, sobolani si dezertori, apele au fost atat viata cat si moartea Venetiei de multe ori.

O data la 40 de ani, mai mult de jumatate din populatia orasului murea de ciuma bubonica, holera, tifos, foc sau hoti. Cei care supravietuiau simteau o dorinta disperata sa se bucure de viata pe care o mai aveau pana la urmatoarea epidemie.Asa s-a ajuns ca in lunile de iarna(de la Craciun pana pe la inceputul lui martie, cand frigul distrugea microbii) orasul sa fie inundat de muzica, masti, toalete fastuoase, orgii, libertinaj.Povestea vestitelor masti din Venetia nu este atat de poetica pe cat o consideram azi(sau nu era la inceput). Masca nu era utilizata doar pentru a oferi posesorului un anonimat in spatele caruia sa se poate deda oricaror fantezii inchipuite, dar era si un mijloc de protectie.Nasul lung al primelor masti era un recipient in care se puneau diverse ierburi, asa incat cel care poarta masca sa nu mai inhaleze aerul fatidic si miesmele bolnave ale canalului. Masca inspira teama de moarte, atunci cand nu era purtata, si, din contra, renasterea, atunci cand era pusa pe fata.O data cu o mai buna canalizare a orasului, cand epidemiile mortale au mai scazut in intensitate, mastile au inceput sa-si scurteze nasul, iar azi nu-l mai au deloc(desi cei care le poarta sunt cu nasul pe sus).Daca vei participa vreodata la un carnaval in Venetia, opreste-te o clipa din frenezia dansului si gandeste-te ca si tu esti un supravietuitor(ai supravietuit monotoniei vietii, stresului cotidian, plafonarii, pierderii sinelui) care se regaseste pe sine pe strazile inguste, forfotitoare si colorate ale Venetiei.

9.Gondola este inca un simbol al Venetiei.Cu forma sa asimetrica, cu cantecul gondolierului, cu pernele moi pe care stai tolanit, gondola e visul si reveria oricarui muritor.Alunecarea ei abia perceptibila te face sa ai sentimentul imponderabilitatii, al dematerializarii, al iesirii din timp si spatiu.Initial gondola era mijlocul de locomotie al nobililor venetieni.Datorita formei sale zvelte, gondola se poate strecura pe cele mai inguste canale, poate ajunge la usi pe care nici nu le vezi si nu le banuieste, ascunde atatea tradari(politice, sufletesti), dar si atatea declaratii de dragoste, tainice juraminte.Gondola este destinata in aceeasi masura, atat curtezanelor, cat si oricarei alte femei.Gondola este o invitatie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.