Setari Cookie-uri

Sa invatam sa iubim neconditionat!

Ai gresit. Ai dat gres, desi ai sperat ca nu va fi asa, iar acum, cand ai ajuns acasa, te simti atat de vinovat si de speriat ca te va lua cineva la rost, incat taci, poate ca si minti si te ascunzi mai mult in tine. Sau poate ca nici nu ai gresit, de fapt. Dar cel mai mic lucru care nu merge cum ar trebui iti provoaca rusine si frica. Tot ce ti-ai dori e ca cineva sa te intampine cu un suras, sa te stranga in brate si sa fie acolo, pentru tine. Si sa te iubeasca neconditionat.

Advertorial

Ar fi bine, nu? Ar fi bine daca am avea mereu un umar pe care sa ne lasam capul si care sa ne faca sa ne simtim in continuare valorosi si buni, chiar daca am clacat, am dat-o in bara, am gresit. La fel de bine ar fi si pentru copiii nostri, care nu stiu concret, dar in mod sigur simt, poate ca mai mult decat noi, cat de mult conteaza sa fii iubit neconditionat.

Conditionarea, un proces lipsit de beneficii

Da, ati citit bine, sa fii iubit neconditionat, pentru ca sa pui non stop conditii intr-o relatie inseamna ca cel de langa tine nu se va simti iubit, acceptat si apreciat cu adevarat, iar asta nu aduce nimic bun pe termen lung. E valabil pentru partener, pentru copii, pentru toti cei apropiati. Cum te-ai simti daca partenerul tau ti-ar spune ca divorteaza pentru ca esti prea plangacioasa? Sau ca nu iti cumpara cadou de Craciun decat daca ai rezultate bune la birou? Iata ce inseamna sa fii conditionat...

Efectul nociv numarul doi

In plus, un alt efect nociv a iesit imediat la suprafata din toata aceasta poveste cu „daca faci, primesti”, incat din ce in ce mai putini oameni pot intr-adevar sa duca ceva la bun sfarsit, pentru folosul altora, fara sa fie recompensati. Notiunea atat de simpla si de curata de „a ajuta” si-a pierdut intelesul. „Mie ce imi iese din treaba asta?” pare sa fie intrebarea lipita de mintea celui care se vede prins in dilema de a ajuta sau nu atunci cand este rugat, intrebare ce se declanseaza automat, pavlovian, la auzul rugamintii celui de langa.

Iubirea neconditionata, motorul nostru de zi cu zi

Una peste alta, a iubi neconditionat nu e doar un concept in voga, care da bine etalat in public sau mentionat la nivel de conversatie. Iubirea neconditionata chiar face bine de tot la trup si suflet. Ne nastem cu dorinta de a fi iubiti si de a oferi, la randul nostru, iubire puternica si autentica, iar daca ne invatam copiii inca de mici cu o iubire de felul asta, ei vor avea toate sansele sa aiba mult mai multa incredere in ei, sa depaseasca obstacolele vietii si sa fie niste oameni capabili sa se descurce in tot felul de ipostaze. Studiile ne mai spun ca sanatatea lor mentala va fi mai puternica, creierul se va dezvolta mai rapid, iar invatarea va fi mai facila. Ca sa vezi cate puteri are iubirea neconditionata! De ce nu o incerci si tu?

Dar mai multe despre asta vom afla pe 21 mai, la Bucuresti, la Conferintele Totul Despre Parenting cu Alfie Kohn!

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.