In secolul vitezei, printre atatea indatoriri zilnice, este extrem de greu sa gasim si timp pentru pasiunile noastre. Serviciul, familia si treburile casnice ne acapareaza adesea toata ziua, iar hobby-urile si relaxarea trec mereu pe locul al doilea. Acesta este si unul dintre motivele pentru care majoritatea studiilor arata ca in randul femeilor se inregistreaza cel mai scazut nivel de de fericire din ultimii 40 de ani. Iata cateva trucuri pentru a pacali timpul si pentru a ramane cu mai multe clipe de relaxare pentru tine:

Electrocasnicele, aliatele femeii moderne

Trebuie sa recunoastem ca electrocasnicele ne sunt de mare ajutor pentru o multime de treburi casnice. De la gatit pana la spalatul rufelor, tehnologia te ajuta sa economisesti timp si energie si sa canalizezi aceste resurse catre activitati mai placute. Spalatul hainelor poate fi o activitate consumatoare de timp, insa totul devine mai usor daca alegi astfel de masini de spalat rufe, care lucreaza cat timp tu esti la serviciu datorita functiei de programare. Un alt avantaj este reprezentat de programele multiple, potrivite chiar si pentru cele mai delicate articole vestimentare, asa incat nu mai trebuie sa mai speli nimic manual. Dincolo de spalat, tehnologia este de un real ajutor si iti permite sa acorzi timpul si energia ta lucrurilor care merita – familiei si pasiunilor tale. Un aspirator performant, care iti injumatateste timpul dedicat curateniei, un robot de bucatarie care face rapida prepararea oricarui fel de mancare, un cuptor care nu trebuie supravegheat cu atentie – toate acestea vor contribui la obtinerea unor momente in plus doar pentru tine si pentru cei care conteaza.

Organizeaza-ti timpul si casa

Organizarea este cheia pentru gestionarea eficienta a timpului. Fa liste cu ce ai de facut, apoi organizeaza-le in functie de prioritati. Cand ai o privire de ansambul asupra activitatilor, poti sa le gestionezi mult mai bine. In plus, organizarea iti va conferi si o stare mentala pozitiva, in vreme ce un program haotic isi va pune amprenta pe starea ta de spirit si va spori nivelul de stres si anxietate. Si organizarea eficienta a locuintei te poate ajuta sa economisesti timp. Fiecare lucru trebuie sa aiba locul lui, iar lucrurile care iti incarca inutil casa ar trebui fie donate, fie aruncate, daca sunt defecte. Utilizeaza cutii pentru organizare, pune fiecare lucru la locul lui odata ce nu il mai folosesti si fa curatenie generala, in care arunci sau donezi obiectele de care nu mai ai nevoie, o data la 6 luni. De altfel, mentinerea ordinii in locuinta ta te va ajuta sa scapi si de stres, fapt demonstrat deja de numeroase studii.

Deleaga din indatoririle casnice

Avem adesea senzatia ca nimeni altcineva nu poate face treburile la fel de bine ca noi. In realitate insa, nevoia aceasta de control permanent ne face sa pierdem timp si energie fara ca rezultatele sa fie cu mult diferite. Multe femei isi asuma responsabilitatea asupra tuturor treburilor casnice, uitand ca, de fapt, fac parte dintr-o echipa in care au si un partener care ar putea sa contribuie la ele. O analiza citata de cotidianul britanic The Telegraph a scos la iveala faptul ca femeile fac de doua ori mai multe treburi casnice decat barbatii, chiar daca ambii parteneri lucreaza. In urma acelei analize a reiesit ca barbatii au listat doar 3 responsabilitati principale: duc gunoiul, repara diverse lucruri in casa si schimba becurile. Femeile, in schimb, au listat 36 de responsabilitati, printre care aspiratul, curatarea baii, spalat si calcat. Este, asadar, momentul sa delegi din treburile casnice pentru a ajunge la un echilibru care sa-ti permita sa te bucuri de timpul pe care il meriti.

Invata sa spui „Nu”

Multe dintre femei marturisesc ca nu pot refuza persoanele din jur atunci cand acestea le solicita ajutorul. Daca si tu te numeri printre ele, e cazul sa inveti si cuvantul magic: „nu”. Ne referim la favoruri mici pe care ti le cer colegii sau diversi prieteni si care te fac sa pierzi timpul sau sa-ti pierzi concentrarea pentru treburile tale. Invata sa pui pe primul loc persoanele cu adevarat importante – tu si familia ta. Vei descoperi ca un cuvant atat de scurt iti poate aduce o multime de timp liber, trebuie doar sa-l rostesti mai des. Tie cat timp iti ramane zilnic doar pentru tine? Cum reusesti sa jonglezi cu toate indatoririle pe care le ai? Sursa foto: Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: