Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Stiinta care aduce doi oameni impreuna

In toate situatiile cateva detalii i-au adus impreuna. Alte cateva detalii au facut ca lucrurile sa para ireversibile.

Un text de Radu Buzaianu

Sa va zic o poveste. Daisy era o celebra dansatoare a lumii, singura americanca invitata sa danseze pentru Bolshoi Theatre.

“O femeie din Paris se ducea la cumparaturi. Si-a uitat haina si s-a intors s-o ia. In acelasi timp, Daisy repeta dansurile la opera din Paris. Femeia a iesit si a luat un taxi. Pe drum, taximetristul a trebuit sa opreasca brusc pentru un om care trecea strada si care plecase la serviciu cu 5 minute mai tarziu decat de obicei. Uitase sa-si potriveasca alarma. In timp ce barbatul intarziat la serviciu traversa strada, Daisy terminase repetitiile si facea un dus. Cand ea facea dus, taximetristul a trebuit sa opreasca, pentru ca femeia plecata la cumparaturi sa ridice un pachet. Pachetul nu era impachetat pentru ca fata care trebuia sa faca asta se despartise de iubitul ei in noaptea trecuta si a uitat. Pachetul a fost impachetat si femeia s-a intors in taxi. Intre timp Daisy terminase dusul si se imbraca. Taxiul a fost blocat cateva minute de un camion. Daisy s-a imbracat si inainte sa iasa si-a asteptat o prietena careia i se rupsese un siret. In timp ce taxiul era oprit la semafor, Daisy si prietena ieseau pe usa teatrului. Daca un singur lucru dintre toate acestea s-ar fi intamplat diferit… daca nu s-ar fi rupt siretul, daca s-ar fi miscat mai repede camionul, daca pachetul ar fi fost impachetat de fata care nu s-ar mai fi despartit de iubitul ei, daca barbatul ar fi plecat la timp la serviciu sau daca femeia si-ar fi luat haina de prima data, Daisy si prietena ei ar fi traversat strada. Si taxiul ar fi trecut pe langa ele. Dar viata e alfel. O serie de vieti si incidente care se intersecteaza. Taxiul nu a trecut pe langa ele. Soferul a privit in alta parte o secunda si a lovit-o. I-a zdrobit piciorul si ea nu a mai putut dansa de atunci.”

Citește și:

Filmul se numeste “Curious Case of Benjamin Button”. Povesteste bine succesiunea de detalii care construiesc intr-o singura secventa o viata intreaga. Viata si detaliile ei. “It’s the little things, there is nothing bigger”, asta ne spune Vanilla Sky, cand Tom Cruise ii intoarce spatele lui Penelope Cruz alegand gresit. “Every second is another chance to turn it all around”, ii zice ea, cu o secventa inainte ca el sa mai greseasca o data.

Ma tot uit la prieteni ai mei ce-si duc impreuna cu sotiile lor povesti de aproape 10 ani. Ma uit spre felul lor de a-si aduna vietile impreuna, ei cu ele. Le stiu povestile. Stiu cum au ajuns impreuna. Stiu cum au ramas. Stiu cand parea totul prabusit. Si stiu cum vietile s-au reabilitat.

In toate situatiile cateva detalii i-au adus impreuna. Alte cateva detalii au facut ca lucrurile sa para ireversibile. Si tot cateva amanunte au reabilitat totul. Ca in filmul 25th Hour si felul sau minunat de a se incheia cu aceasta replica: it all came so close to never happen.

Dar ca final, as aduce acest film, nu foarte bun. Dar cu un final remarcabil. Se numeste Wicker Park. E despre cum oricat ar parea ca viata se impotriveste, destinul ei ii aduce laolata pe cei doi, in final. Si se incheie cu Scientist, a lui Coldplay. Povestim asta pentru ca deasupra tuturor detaliilor sta “The Scientist”. Iar stiinta in care oamenii ajung impreuna ii apartine. Ne depaseste. Diferenta dintre o viata de succes si una prabusita intr-un esec sta in a stii sa-l rugam pe El sa se ocupe de detalii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.