Thomas Mann a fost una dintre figurile marcante ale literaturii universale. Scriitorul s-a nascut pe 6 iunie 1875 in Lubek si a fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1929. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt Casa Buddenbrook, publicat in 1901, atunci cand autorul avea 26 de ani, Muntele Vrajit si Lotte la Weimar. Thomas Mann s-a stins din viata in 1955, in Elvetia.

Abstract

Frumusetea carnii este abstracta.

Amant

Ce poti sa faci cand o femeie se cramponeaza de tine ca o naufragiata si te vrea de amant? Poti sa-ti lasi surtucul in mainile ei si sa fugi? Nu, azi nu se mai poate asa ceva, sunt si pe chestia asta reguli cavaleresti carora nu li te poti sustrage, mai ales cand, pe deasupra, femeia e si nostima, chiar daca putin fatala si melancolica.

Batranete

Un om este tanar sau batran in functie de cum se simte el insusi.

Chip

Iubirea chipului este iubirea sufletului.

Crima

Toleranta devine o crima atunci cand este aplicata raului.

Cuvant

Limbajul este civilizatia insasi. Cuvantul asigura contactul, dar tacerea izoleaza.

Dar

Timpul este un dar al zeilor.

Departare

Departarea e ca vantul, stinge focurile mici si le inteteste pe cele mari.

Destin

Talentul este abilitatea de a-ti gasi propriul destin.

Dumnezeu

Materia este pretutindeni; unde mai poate fi atunci Dumnezeu? Zadarnic am incerca s-o aflam. Inaccesibil pipaitului, mirosului, vazduhului, auzului, Dumnezeu se sustrage simturilor noastre si ascunde ce anume este el. Dumnezeu sau nu exista, sau existenta lui este un rod interzis cunoasterii noastre.

Einstein

Se va pune oare vreodata la indoiala faptul ca mahnirea starnita de funesta evolutie a lumii si de amenintatoarele orori, la care, fara nici o vina, a contribuit prin stiinta lui si Albert Einstein, i-au sporit suferinta trupeasca sau chiar i-au provocat-o si i-au scurtat viata? El a fost insa omul care, in momentele supreme, s-a opus fatalitatii, sprijinindu-se de autoritatea sa, devenita aproape mistica; simpla lui existenta ar fi fost in masura sa bareze calea celei din urma catastrofe. Albert Einstein a fost un salvator al onoarei omenirii, al carui nume nu va apune nicicand.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: