Setari Cookie-uri

Vedete anorexice

Obsesia pentru greutate nu este atat de noua pe cat s-ar putea crede. Desi in prezent adeseori sunt acuzate vedetele sau designerii de moda pentru impunerea unei imagini mult prea fragile si mai nou aproape imposibil de atins

Si cum presiunea celebritatii este foarte puternica regasim un numar important de vedete care sufera sau au suferit de anorexie. Un caz foarte trist este cel al cantaretei americane Karen Carpenter, care impreuna cu fratele ei a format celebrul duo The Carpenters. Karen a urmat si psihoterapie pentru a se vindeca de anorexie, o boala putin cunoscuta la acea vreme si dupa ce a reusit sa-si revina pentru o perioada a hotarat sa vorbeasca public despre problemele ei.

Insa in mare parte din cauza hranirii intravenoase Karen s-a ingrasat brusc, iar acest exces de kilograme i-a afectat puternic inima care era deja foarte slabita din cauza dietelor drastice pe care le urmase ani de zile. Ea s-a angajat intr-o dieta bazata in special pe apa si in plus si-a crescut medicamentatia normala cu leviteroxina de zece ori, dorindu-si sa isi accelereze metabolismul. In data de 4 februarie 1983 Karen a murit iar cauza mortii stabilita de medicul legist a fost toxicitatea cardica provocata de anorexie nervoasa.

Cei care nu si-o amintesc pe Karen ii vor recunoaste cu siguranta vocea placuta



Un caz venit direct de pe podiumul de prezentare, care i-a facut pe designeri sa reconsidere masurile modelelor si sa le refuze pe cele exagerat de slabe a fost cel al modelului uruguayan Luisel Ramos, tanara care a murit la varsta de 22 de ani, in august 2006, dupa ce timp de trei luni de zile se hranise numai cu frunze de salata si Cola dietetica iar in ultimele zile bause numai apa. Ea a murit chiar in timpul unui show de moda din timpul saptamanii de moda din Montevideo. La momentul mortii ajunsese sa cantareasca 44 de kilograme la o inaltime de 1,75m.

La fel de cunoscut este si cazul modelului brazilian Ana Carolina Resto, care s-a intamplat la numai cateva luni dupa moartea lui Ramos. Ana a urmat pentru foarte mult timp o dieta ce se baza exclusiv pe mere si rosii si a murit in final in noiembrie 2006 din cauza infometarii . Avea pe atunci 21 de ani si ajunsese sa cantareasca 40 de kilograme la o inaltime de 1,72 m.

Vedete anorexice

Vedete foarte cunoscute care au avut sau inca mai au probleme cu anorexia sau bulimia sunt: Geri Halliwell si fosta ei colega de la Spice Girls Melanie Chisolm, Paris Hilton, Nicole Richie, Ashlee Simpson, Calista Flockhart, Mary-Kate Olsen, Oprah Winfrey, Victoria Beckham, Kate Moss, Christina Ricci, Fiona Apple, Paula Abdul, Jessica Alba, Kate Beckinsal, Kelly Clarkson, Sally Field, Jane Fonda, Audrey Hepburn, Tara Reid, Courtney Thorne-Smit, Kate Winslet, Peta Wilson, Printesa Diana... si lista din pacate ar putea continua. Am ales sa le prezint intr-o lista tocmai pentru a sublinia impactul deosebit de grav pe care obsesia kilogramelor in plus il are asupra femeilor, indiferent ca apartin lumii fabuloase a Hollywoodului sau celor care le urmaresc pe acestea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.