Setari Cookie-uri

Cele Sapte Minuni ale Lumii Moderne

Mai intai au fost Cele Sapte Minuni ale Antichitatii, apoi Cele Sapte Noi Minuni ale Lumii, iar acum Forbes Traveler propune alte Sapte Minuni, de data aceasta ale Lumii Moderne.

Marea Piramida - Louvru din Paris

cele sapte minuni Marea Piramida din Giza, construita intre 2650 si 2500 i.Hr, este singura Minune a antichitatii care mai poate fi vizitata si astazi. Mormant destinat faraonului Cheops, a necesitat o forta umana de 100.000 de capete pentru a ridica blocurile de piatra.

In Cele Sapte Minuni Noi ale lumii a fost aleasa Piramida din Chichen Itza, reprezentand opera pre-columbiana din secolul 6 a mayasilor din Yutacan, capitala imperiului mayas.

Piramida lumii moderne nu poate fi alta decat cea apartinand muzeului Louvru, construita in 1989. Piramida de sticla este o fuziune dintre antic si modern, un simbol exploatat si in celebra carte a scriitorului Dan Brown, Codul lui Da Vinci.

Cea mai frumoasa Minune: Muzeul Guggenheim din Bilbao

Cel mai frumos templu al antichitatii a fost ridicat in onoarea zeitei grecesti a vanatorii, naturii si fertilitatii Artemis si adugat pe buna dreptate in lista Celor Sapte Minuni ale Antichitatii.

cele sapte minuni In versiunea noua aparuta in 2007, cel mai frumos templu este bijuteria Taj-Mahal. Desi nu este o constructie relativ noua, frumusetea sa spune totul. Inaltat ca tribut sotiei sale, Mumtaz Mahal, de catre imparatul Mughal Dhah Jahan, templul este cea mai frumoasa declaratie de dragoste scrisa in marmura, aflat in prezent in portofoliul UNESCO si una din cele mai vizitate atractii ale lumii.

Modernismul aduce insa un alt exemplu de arhitectura: Muzeul Guggenheim din Bilbao. Pentru unii nefdefinit si rece, pentru altii o hiperbola a design-ului architectural, muzeul construit de arhitectul canadiano-american Frank Gehry in 1997 merita un loc de frunte in topul celor mai moderne structure ale lumii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.