Setari Cookie-uri

Perlele, rafinament si eleganta

Printre cele mai frumoase opere ale naturii se numara perlele, mici globulete de sidef de o raritate si unicitate greu de egalat. Descoperirea perlelelor s-a facut undeva in India intr-un mod intamplator cand localnicii au coborat in adancuri pentru a culege stridii, hrana lor principala.

Printre cele mai frumoase opere ale naturii se numara perlele, mici globulete de sidef de o raritate si unicitate greu de egalat. Descoperirea perlelelor s-a facut undeva in India intr-un mod intamplator cand localnicii au coborat in adancuri pentru a culege stridii, hrana lor principala.

“Perla” in latina inseamna “unic” si se refera tocmai la faptul ca posibilitatea ca doua perle sa fie la fel este atat de mica incat se considera ca nu exista. Ca sa ii apreciati mai mult raritatea, trebuie sa stiti ca perlele sunt rezultatul “muncii” unor fiinte vii (de aceea se mai numesc si pietre organice), scoicile. Perlele sunt create de acestea in cadrul unui proces de aparare atunci cand identifica in cochilia lor un corp strain. Reactia lor este de a inveli particula straina in straturi de sidef, finetea acestei reactii fiind de durata iar rezultatul este frumoasa si rara perla.

Citește și:

Prima perla daruita din lume a fost in cadrul unei ceremonii de nunta, cand Krishna a oferit-o fiicei sale ca simbol al frumusetii si unicitatii sale. Iata deci ca inca din tipuri stravechi perlele au fost asociate cu un moment unic din viata unui cuplu: nunta.

Frumusetea pretioaselor perle i-a indemnat pe oameni sa le asocieze cu frumusetea, astfel ca au inceput sa le foloseasca pentru bijuterii, accesorii, vestimentatie etc. Valoarea perlelor depinde de forma lor, marimea, culoarea si luciul lor, suprafata. Cu cat luciul este mai bun, oglindirea unui sirag de perle il face mai pretios. Perlele pot fi albe, crem, crem-roz, galben, bleu, verde sau chiar brun ori gri inchis. Apreciate pentru raritatea lor sunt perlele in forma de picatura, care sunt si cele mai valoroase.

Exista mai multe tipuri de perle, in functie de scoicile si zona unde s-au format. Akoya este cel mai popular tip de perle, acestea fiind culese in special in China si Japonia si sunt folosite mai ales pentru coliere si alte bijuterii. Aceste perle au culori deschise, calde, de la auriu si roz pana la argintiu sau gri-albastrui. Luciul acestor perle este perfect.

Citește și:

Sunt insa si tipuri de perle mari, dintre care Negrul Tahitian. Acestea se cultiva in scoicile negre din Polinezia Franceza iar culorile lor sunt de o eleganta extrema. Nobletea acestor perle reiese din culoarea lor rosu-inchis sau gri-inchis si sunt folosite pentru obtinerea unot bijuterii pentru par, inele, brose si coliere.

Tot din categoria perlelor mari sunt cele din marile de sud si zonele tropicale si subtropicale. Aceste perle au dimensiuni mari, cu un diamentru de la 10mm la 15mm si au culori ce variaza de la alb-argintiu la galben. Sunt folosite pentru diverse accesorii sau pentru cele mai grandioase coliere.

Perlele de apa dulce sunt foarte populare si sunt cultivate in midii. Culorile lor sunt calce: alb, galben, roz dar pot fi si lila. Sunt folosite pentru diverse accesorii si pentru vestimentatie.

Mai sunt si alte tipuri de perle la fel de pretiose folosite in opere de arta, in vestimentatie sau in vasta lume a bijuteriilor.

Citește și:

Valoarea frumusetii unui colier de perle consta tocmai in marimea si tipul perlelor, colierele cu perle egale ca dimensiuni fiind cele mai pretioase caci este foarte greu sa se formeze perle egale in dimensiuni, iar asortarea acestora este la fel de dificila.

Chiar daca superstitiile spun ca perlele aduc lacrimi unei mirese, sper macar ca istoria lor sa va convinga asupra frumusetii, unicitatii acestora. Deosebit de pretioase, perlele sunt cel mai potrivit accesoriu pentru o mireasa, fiind unice ca ea si momentul in care le poarta. Prin finetea si stralucirea sidefie a acestora, perlele aduc un aer de rafinament si eleganta oricarei mirese!

Vizionare placuta


Kudika
13 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.