Setari Cookie-uri

Traditii romanesti de dragoste: Dragobetele

Astazi este Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii, prilej de tandreturi si voie buna, dar si de legaturi si descantece facute de fetele ce se vor maritate pana la sfarsitul anului. Baba Dochia, mama tanarului Dragobete, era intruchiparea mitica a soacrei rele si a iernii cu ale sale 12 cojoace de ger si ninsoare, ce isi trimitea nora sa indeplineasca sarcini imposibile, amenintand-o ca, pana nu le indeplineste, nu se mai poate intoarce acasa, la sotul ei drag. Se spune ca Baba Dochia ingheata odata cu venirea primaverii, cand sarbatorim, alaturi de Dragobete, aparitia primelor flori gingase, topirea zapezii si iubirea ce renaste in acest anotimp al Soarelui si bunei dispozitii.

Astazi este Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii, prilej de tandreturi si voie buna, dar si de “legaturi” si descantece facute de fetele ce se vor maritate pana la sfarsitul anului. Baba Dochia, mama tanarului Dragobete, era intruchiparea mitica a soacrei rele si a iernii cu ale sale 12 cojoace de ger si ninsoare, ce isi trimitea nora sa indeplineasca sarcini imposibile, amenintand-o ca, pana nu le indeplineste, nu se mai poate intoarce acasa, la sotul ei drag.

Se spune ca Baba Dochia ingheata odata cu venirea primaverii, cand sarbatorim, alaturi de Dragobete, aparitia primelor flori gingase, topirea zapezii si iubirea ce renaste in acest anotimp al Soarelui si bunei dispozitii.

Sarbatoarea Dragobetelui are origini tracice, fiind, astfel, una dintre cele mai vechi sarbatori romanesti. Spre deosebire de echivalentul sau de import vestic, Sfantul Valentin, Dragobetele nostru are un spirit impetuos si navalnic, fiind celebrat in traditia populara prin sarutari furate si zburatorit. La orele amiezii, fetele o luau la goana prin sat, iar fiecare baiat urmarea fata pe care o iubea – daca zburatoritul se incheia cu un sarut, insemna ca, in toamna, cei doi aveau sa faca nunta sau, macar, sa fie logoditi timp de un an.

In dimineata de Dragobete, pe 24 februarie, exista traditia ca fetele ce vor sa se marite cat mai curand sa adune omat si sa-l lase la topit, urmand sa se spele cu el pe fata. In alte zone ale tarii, tot de Dragobete, se obisnuieste ca fetele sa puna apa de izvor sau de ploaie intr-o sticluta, cu care se vor spala pe fata atat in dimineata de Dragobete, cat si in alte zile ale anului. Se spune ca acest ritual aduce frumusete si succes la barbati, pentru ca apa astfel adunata se bucura de binecuvantarea zanelor.

O alta traditie romaneasca se refera la faptul ca, in ziua de Dragobete, fetele nemaritate se duc in padure, de unde aduna primele flori de primavara, pastrandu-le pentru descantecele magice pentru maritis, pe care le fac pe parcursul intregului an.

Pe 24 februarie, se pune in practica zicala populara “Dragobetele saruta fetele!”. Fiecare fata vrea sa fie sarutata de barbatul visurilor ei in ziua de Dragobete, intrucat acest lucru inseamna ca se vor casatori, chiar in acel an. Daca de Dragobete o fata nu este sarutata sau nu vede cel putin o persoana de sex opus, ii va merge rau tot anul, pentru ca nu isi va mai putea gasi perechea, urmatoarea sansa fiind tot de Dragobete, dar abia anul urmator.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.