Setari Cookie-uri

Traditii romanesti de dragoste: Dragobetele

Astazi este Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii, prilej de tandreturi si voie buna, dar si de legaturi si descantece facute de fetele ce se vor maritate pana la sfarsitul anului. Baba Dochia, mama tanarului Dragobete, era intruchiparea mitica a soacrei rele si a iernii cu ale sale 12 cojoace de ger si ninsoare, ce isi trimitea nora sa indeplineasca sarcini imposibile, amenintand-o ca, pana nu le indeplineste, nu se mai poate intoarce acasa, la sotul ei drag. Se spune ca Baba Dochia ingheata odata cu venirea primaverii, cand sarbatorim, alaturi de Dragobete, aparitia primelor flori gingase, topirea zapezii si iubirea ce renaste in acest anotimp al Soarelui si bunei dispozitii.

Fie ca sunt indragostiti sau nu, traditia spune ca toti tinerii trebuie sa petreaca si sa fie veseli de Dragobete, pentru ca, altfel, nu vor avea parte de dragoste in anul respectiv. In special in mediile rurale, se organizeaza petreceri de Dragobete, unde toata lumea, cu mic, cu mare, vine, danseaza, se bucura si petrece, pentru a fi protejati de aceasta fiinta mitologica ce intruchipeaza iubirea.

Traditiile romanesti de Dragobete sunt respectate si de satenii mai varstnici, dar intr-un alt sens: ei nu taie pasarile din ograda in acea zi. Pasarile sunt un simbol al Dragobetelui, intrucat se spune ca, de aceasta sarbatoare, pasarile se “logodesc” si se pregatesc de imperechere, sacrificarea acestora fiind, astfel, o adevarata ofensa adusa Logodnicului Pasarilor (dupa cum mai este numit Dragobetele in traditia populara). Mitul pasarilor ce se “logodesc” de Dragobete a fost preluat de catre tinerii aflati in cautarea iubirii, oficializata, pana la urma, printr-o casatorie.

In zilele noastre, Dragobetele este considerat a fi un echivalent al lui Cupidon – el leaga si dezleaga iubiri carora nu ne putem impotrivi, fie ca ne convine sau nu acest lucru.

Click aici pentru a trimite o felicitare de Dragobete!

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.