Cand crezi ca nu mai ai alta solutie...

Cand crezi ca nu mai ai alta solutie...
Kudika
22 Aprilie 2009

a trecut deja ceva timp de cand te face sa suferi. Probabil ani de zile in care, desi te-a agresat in fel si chip fizic, sexual, iti vorbeste urat si te ameninta, te-a izolat de familie si prieteni, iti interzice sa muncesti, iti controleaza telefonul, mailul, te face sa te simti urata si inutila, pune pe tine toata povara ingrijirii copilului desi este stapan absolut peste veniturile familiei - tu ai sperat ca se va schimba, ca dragostea ta il poate salva si va redeveni barbatul dragut si atent de care te-ai indragostit.

…a trecut deja ceva timp de cand te face sa suferi. Probabil ani de zile in care, desi te-a agresat in fel si chip – fizic, sexual, iti vorbeste urat si te ameninta, te-a izolat de familie si prieteni, iti interzice sa muncesti, iti controleaza telefonul, mailul, te face sa te simti urata si inutila, pune pe tine toata povara ingrijirii copilului desi este stapan absolut peste veniturile familiei - tu ai sperat ca se va schimba, ca dragostea ta il poate salva si va redeveni barbatul dragut si atent de care te-ai indragostit.

Poate ii gasesti si o scuza: era obosit, are probleme la servici, era baut si nu stia ce face, poate ca ai facut tu ceva si l-ai suparat… Dar adevarul este unul confirmat de studiile de psihologie despre comportamentul agresorilor: el stie intotdeauna ce face si te agreseaza atunci cand nu il vede nimeni, indiferent cat de mult incerci tu sa eviti conflictul. Daca nu ar fi asa, nu s-ar putea controla in restul timpului astfel incat sa para – pentru restul lumii- un om dragut, decent, un tata si un sot bun. Stie ca te raneste si o face fiindca poate iar tu nu stii ce sa faci ca sa il opresti.

Si totusi, desi nu ma crezi acum, exista solutii pentru a intrerupe acest calvar:

* Constientizeaza faptul ca nu tu esti cea care trebuie sa se schimbe, iar el, fara un ajutor specializat, nu are cum sa o faca. Indiferent de ce ai auzit in jurul tau, poate chiar de la mama sau bunica ta, sa induri abuzurile unui barbat de dragul familiei este o mare greseala care distruge viata ta si pe cea a copiilor tai - martori tacuti la ce se intampla intre voi.

* Intelege ca violenta in familie este un ciclu de faze repetitive, care se vor agrava in timp: explozia (cand te abuzeaza), remuscarea (cand amandoi va ganditi la ce s-a intamplat dar numai tu iti asumi vina), urmarirea (cand va evaluati reciproc ca sa vedeti incotro, el de pe pozitie dominanta, tu ca victima), luna de miere (cand e dragut cu tine si iti spune ca ii pare rau, ca nu se va mai intampla si tu il crezi si ai un sentiment de falsa siguranta), asteptarea (cand amandoi pretindeti ca nu s-a intamplat nimic, uitati voluntar incidentul, tu inca speri ca sunteti ok), acumularea tensiunii (cand tu stii deja sa citesti in comportamentul lui semnele premergatoare urmatorului incident, faci orice sa il eviti dar el iti gaseste intotdeauna nod in papura). Apoi ciclul se reia la nesfarsit si poate continua 10, 20 de ani…

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri