Setari Cookie-uri

Amana pe maine ce poti face azi?

Octombrie este luna in care vorbim despre Cancerul de san, iar nevoia unui marcaj calendaristic se datoreaza nu atat vreunui con de umbra dimprejurul bolii, cat incapatanarii noastre de a amana confruntarea cu asa ceva. Nu are rost sa va tin predici pe tema cauzei de culoare rozalie, asta e punctul forte al vedetelor filantroape sau surpavietuitoare – Christina Applegate de exemplu. In afara de purtat bratara/panglica si facut controlul, alte indemnuri cat de cat originale nu isi au locul in discutia asta. Pe de alta parte, tergiversarea in sine este o realitate mult mai raspandita, pe care mai usor o luam in colimator si peste picior – fie si doar pentru ca lumea capitalista si subrezita de criza nu prea mai stie de gluma, de timp liber si de taiat frunza la caini.

Asadar, tu, studenta constiincioasa, poate ca incepi cu frunzarirea Wikipediei, a arhivelor JStor sau Google Books, dar valul cu pricina te muta prin locuri nebanuite, pana te trezesti esuand pe tarmurile Onion-ului sau You Tube-ului. Sigur, exista cazuri cand Internetul te scutura din inertie – listele de pro si contra, de ponturi si sfaturi, sunt “carlige” de baza in mediul online si garanteaza nu doar clic-uri pentru autor ci si spargerea rutinei pentru cititor, acea rutina debilitanta a “pierderii” notiunii timpului. Cand universul – sau, in cazul asta World Wide Web-ul – ne da pasi de urmat pentru rezolvarea unui impas, laudam alinirea de planete; cand privim in gol cu pixu-n mana asteptand ca pasii sa se scrie singuri, suntem mai aproape de temporizare decat de rezultate in clar.

De ce ne ia atat de mult sa ajungem de la A la B? Pentru ca, spun psihologii, suntem perfectionisti. Este logic ca dorinta unui produs finit desavarsit sa alunece in jind pasiv, de frica esecului. Solutia ar fi sa coboram standardele pe care ne chinuim sa le indeplinim mereu, fie si numai pentru a evita epuizarea nervoasa – am un ton aseptic pentru ca nici eu nu am reusit inca sa interiorizez sfatul asta... Mai exista si alte “tratamente” anti-temporizare: imparte sarcina in bucatele, la sfarsitul carora sa-ti setezi niste recompense; redefineste obligatia (“trebuie sa”) ca pe o dorinta personala (“vreau sa”); sau organizeaza-ti timpul... din timp!

Dintr-un anumit punct de vedere, noi femeile suntem cele mai susceptibile la efectele daunatoare ale tergiversarii – fie ca e cauzata de o repulsie fata de ceea ce trebuie dus pana la capat, fie de o lipsa de incredere in propriile forte, fie pentru ca pur si simplu presiunea unui termen limita ne animeaza intr-un sprint mai intens si mai rodnic catre reusita. Cand ne alegem tinuta asortam pana si accesoriile la ocazie, ceea ce, sa fim sincere, ne cam sufoca din fasa pretentia la punctualitate – in dimineata dinaintea serviciului, e usor ca, pe nesimtite, fashionista prea tipicara sa faca din nehotarare un obicei prost... prea prost pentru piata muncii! Dar acum ne vin in intampinare unelte folositoare si extrem de dibace ca Looklet.com, unde iti asamblezi look-ul dintr-o garderoba de lux si, ochiometric, iti adaptezi propria garderoba la ideile inspirate de imaginile site-ului. De ce oare nu pot fi si alte puzzle-uri ale existentei noastre la fel de user-friendly?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.