Setari Cookie-uri

Arderea sutienelor nu a avut loc

Imediat ce auzim cuvantul feminism ne trece un curent prin tot corpul si ni se ridica parul de pe ceafa indiferent ca suntem femei sau barbati. Asta pentru ca in ultimii ani acesta a ajuns sa fie un termen rusinos fiind asociat cu o forma extrema de comportament. Cand spui feminista te gandesti imediat la o femeie ce isi arde sutienele, prefera sa faca sex cu alte femei si uraste barbatii. Iar daca ultimele atribute sunt simple asocieri nefondate, arderea sutienelor isi are originea intr-un eveniment din 1968 in care feministele au dat foc la sutiene.

Jessica Valenti, fondator si editor al site-ului Feministing cel mai cunoscut site feminist la ora actuala, a declarat pentru NY Times ca ”Arderea sutienelor nu s-a intamplat. A fost o inventie a mass-mediei. Cateva femei ce protestau cu ocazia unui concurs de frumusete Miss America au aruncat cateva sutiene intr-un cos de gunoi si cumva asta s-a transformat intr-o idee bine intelenita ca feministele isi ard sutienele”.

Vestea a fost confirmata si de site-ul Snopes ce se specializaza in demitizarea diferitelor povesti care circula. Acestia o citeaza pe Susan Brownmiller, autoare a cartii ”Femininul American” (American Feminine): ”Era momentul in care oamenii isi ardeau cardurile de recrutare [n.r. perioada razboiului din Vietnam] astfel incat cativa redactori isteti s-au gandit sa se refere la eveniment ca ’arderea sutienelor’ pentru ca suna insultator pentru pe atunci noua miscare feminista. Doar am aruncat simbolic un sutien la gunoi.”

Faptul e confirmat si de Carol Hanish, una dintre organizatoarele protestului din Atlantic City. Aceasta a declarat intr-un interviu acordat NPR (National Public Radio):”Am intentionat sa dam foc [n.r. cosului de gunoi] dar departamentul de politie nu ne-a lasat deoarece eram pe trotuar.” Conform acesteia, femeile au mai aruncat in cos si mopuri, oale, cratite si reviste Playboy, obiecte numite de acestea ”instrumente de tortura feminina” iar povestea publicata de New York Post a fost inflorita pentru a crea o legatura intre miscarea feminista si cea pacifista reprezentata de tinerii ce isi ardeau cardurile de recrutare.

Nu putem sa ingnoram totusi faptul ca miscarea feminista, in intregul ei, reprezinta o parte importanta din istoria lumii. Trebuie sa ne intrebam unde am fi acum daca sufragetele nu ar fi indraznit sa ceara ceva ce noi consideram astazi un drept cat se poate de obisnuit pe care alegem totusi adesea sa nu ni-l exercitam: dreptul la vot. Si exemplele ar putea continua. Exista insa si exemple negative, feministele fiind acuzate ca, in zilele noastre, au un efect invers decat cel scontat asupra calitatii vietii femeilor. Exista destule argumente si de aceasta parte.

Adevarul probabil ca se pozitioneaza undeva pe la mijloc, ca in cazul multor altor subiecte de acest tip. Poate ca unele dintre ele au reusit sa avanseze pe scara sociala calcand peste barbati in timp ce altele sunt familiste convinse, pe care le asteapta acasa un sot iubitor si un copil frumos. Pana una alta stim insa sigur un fapt: nu toate feministele isi ard sutienele, dar cele care o fac au grija sa posteze filmuletele pe internet.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.