Setari Cookie-uri

Educatia: Elixirul unei vieti lungi

Cunoastem cu totii zicala conform careia in spatele fiecarui barbat de succes se ascunde o femeie puternica, insa ne e mai putin cunoscut faptul ca in spatele fiecarui barbat care traieste mult se afla o femeie educata.

Cunoastem cu totii zicala conform careia in spatele fiecarui barbat de succes se ascunde o femeie puternica, insa ne e mai putin cunoscut faptul ca in spatele fiecarui barbat care traieste mult se afla o femeie educata.

O femeie educata poate oferi mai mult decat o conversatie interesanta. Aceasta influenteaza in bine sansele la o viata lunga, atat pentru ea cat si pentru partenerul de viata, rezulta dintr-un studiu realizat de catre Dr. Robert Erikson si Jenny Torssander, cercetatori in cadrul Institutului Suedez de Cercetare Sociala din Stockholm. Mai mult decat atat, educatia partenerei de viata pare sa influenteze durata de viata a unui barbat chiar mai mult decat propria educatie, raporteaza suplimentul de sanatatea al BBC NEWS.

Studiul a fost realizat asupra 1.5 milioane de angajati suedezi cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani si a descoperit ca un barbat a carui partenera de viata nu a terminat studiile liceale are cu 25% mai multe sanse sa moara mai repede decat un barbat a carui partenera are studii superioare. Bineinteles ca nivelul educatiei are o influenta pozitiva si asupra vietii femeii; o femeie fara studii superioare are cu 53% mai multe sanse sa moara mai repede decat o femeie cu educatie universitara.

Motivul e urmatorul: cu cat o femeie e mai bine educata cu atat e mai probabil ca aceasta sa inteleaga nevoile familiei sale si sa se ocupe de sanatatea acesteia. Dupa cum precizeaza raportul studiului “in general femeile isi asuma mai multe din responsabilitatile casei decat barbatii, prin urmare educatia femeii ar putea fi mai importanta pentru stilul de viata al familiei -spre exemplu cand vine vorba de obiceiurile alimentare- decat educatia barbatului.” Dr. Erikson a elaborat informatiile intr-o discutie cu Reuters Health declarand: “Putem sa presupunem cu usurinta ca femeile cu educatie superioara au sanse mai mari sa descopere toate mesajele importante referitoare la sanatate care circula in societate.”

Acelasi studiu mai arata ca si barbatii pot influenta in bine durata de viata a partenerei. Pozitia sociala a sotului, determinata de ocupatia acestuia (si venitul lui), are o influenta mai mare asupra duratei de viata a partenerei decat propria ocupatie.

Educatia are un impact imens asupra duratei de viata dar si asupra felului in care traim. Exista o conexiune directa intre educatie, stil de viata si durata vietii, astfel incat investitia in educatia noastra devine o investitie in felul in care traim si in durata vietii noastre si a celor apropiati. O educatie mai buna presupune un loc de munca mai bine platit ceea ce permite o dieta mai sanatoasa si un stil de viata mai sanatos precum si o deschidere mai mare spre informatiile referitoare la sanatate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.