Setari Cookie-uri

8 viziuni asupra femeii in picturi celebre

Felul in care femeile au fost portretizate in diferite picturi de-a lungul timpului ne spune multe despre felul in care acestea au fost si sunt percepute de societate. De la sotii si mame pana la amante si prostituate, artisti (de ambele sexe) au incercat sa le captureze pe panza. Scopul final al tuturor incercarilor pare a fi surprinderea faimosului etern feminin, acel je ne sais quo ascuns de fiecare suflet feminin. Va invitam sa ramaneti alaturi de noi si sa descoperim impreuna cateva dintre fatetele feminine.

4. Delicatete

Claude Monet: Femeia cu umbrela

Parintele impresionismului s-a axat pe peisaje abordand mai putin modelele vii. Si totusi printre picturile sale se gasesc si cateva ce redau figuri umane, sotia sa Camille fiind, bineinteles, principala sursa de inspiratie. Tabloul din 1875 o prezinta pe aceasta stand pe un deal in timp ce vantul ii flutura fusta. In spatele ei se afla si copilulul cuplului, Jean Monet. Imaginea femeii inconjurate de natura, miscarea unduitoare a ierbii, vantul, toate ne ne trimit cu gandul la delicatete, fragilitate si la calm.

5. Vanitate

Frederick Carl Frieseke: Femeia cu oglinda

Frieseke pare sa se fi inspirat din lucrarile lui Tiziano si a altor pictori cunoscuti in care femeia (intruchipata adesea de Venus) se priveste in oglinda aceasta devenind o alegorie a frumusetii dar si a vanitatii. In lucrarea lui Frieseke femeia e asezata in fata unei oglinzi de perete folosind o oglinda mai mica pentru a putea avea o imagine cat mai completa a sa. Postura lucrata a femeii si costumatia de interior par sa ne indice faptul ca admirare propriei reflectii este o activitate cat se poate de obisnuita pentru ea.

6. Femeia, intruchiparea frumusetii si iubirii

Sandro Botticelli: Nasterea lui Venus


Pictura e inspirata din mitologie spunand povestea zeitei Venus ce s-a nascut din spuma marii. Ajunsa la tarm zeita iubirii isi ascunde pudic corpul in timp ce zeita anotimpurilor, Hora, se pregateste sa o acopere cu o mantie. Zefir, zeul vantului, si Aura, briza, isi folosesc puterile pentru a impinge scoina aducand-o pe zeita la tarm. Botticelli pune mult accent pe chipul angelic al zeitei intruchipand in ea idealul de frumusete al vremii.

7. Fragilitate si senzualitate

Leighton Frederic: Flaming June (Arzatoarea June)
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.