Setari Cookie-uri

8 viziuni asupra femeii in picturi celebre

Felul in care femeile au fost portretizate in diferite picturi de-a lungul timpului ne spune multe despre felul in care acestea au fost si sunt percepute de societate. De la sotii si mame pana la amante si prostituate, artisti (de ambele sexe) au incercat sa le captureze pe panza. Scopul final al tuturor incercarilor pare a fi surprinderea faimosului etern feminin, acel je ne sais quo ascuns de fiecare suflet feminin. Va invitam sa ramaneti alaturi de noi si sa descoperim impreuna cateva dintre fatetele feminine.

Cand vine vorba de lucrarea lui Frederic parerile sunt puternic divizate. In timp ce unii o considera o opera de arta extrem de reusita, altii o vad ca pe un kitsch. Atractia pe care pictura o exercita asupra privitorului nu poate fi insa negata. Rochia transparenta, pozitia eleganta a femeii adormite, lumina calda- portocalie pe care pare sa o emane si roseata obrajilor si a mainilor data de somn ne trimit cu gandul la un vis placut. Imaginea femeii dormind e una simpla, inocenta si totodata erotica. Fragilitatea ei ne este indicata de somnul profund dar si de creaga de oleandru din coltul drept al picturii aceasta planta toxica simbolizand apropierea dintre somn si moarte.

8. Puterea de a indura

Frida Kahlo: Cele doua Fride

Artista din Mexic a uimit o lume intreaga cu lucrarile ei. Autoportretul Cele doua Fride reprezinta una dintre cele mai expresive lucrari ale sale. Pictura din 1939 surprinde durere autoarei datorate divortului de Diego Rivera. In partea stanga a tabloului vedem o Frida imbracata in mireasa. Partea de sus a rochiei ii este desfacuta si prin ea se poate vedea o inima deschisa. Rochia e patata de sangele ce curge dintr-o artera taiata pe care aceasta incearca sa o prinda cu o clema medicala. In partea dreapta vedem o Frida sanatoasa, puternica imbracata in costumul popular mexican. Peste rochie ii putem vedea inima sanatoasa. In mana dreapta cea de a doua Frida tine o camee reprezentandu-l pe Rivera cand era copil. Cameea simbolizeaza o uniune intre barbat si femeie ce se dovedeste mai puternica decat casatoria, sustine Elisabeth Malkin in articolul “Beyond Myth, Art Endures”.


Un articol de Ioana

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.