Setari Cookie-uri

Top 10 femei spion in istorie

Cand ne gandim la lumea spionajului ne apar in minte imagini ale unor barbati puternici, galanti, cruzi, ce mai, copii fideleale lui James Bond. Si totusi de-a lungul timpului guvernele nu s-au ferit sa racoleze femei pentru operatiuni care de care mai periculoase. Un motiv bun pentru asta e ca unei femei i se pot deschide usi ascunse pentru un barbat. Intr-un mediu dominat de barbati aceasta isi poate folosi puterea de seductia pentru a obtine ceea ce vrea iar in contextul unei societati in care femeia joaca in primul rand un rol domestic (cum era cazul in perioadele ce le-au facut faimoase pe urmatoarele femei) e mai putin probabil ca aceasta sa fie suspectata. Abilitatile, talentul, farmecul si inteligenta de care au dat dovada fac din urmatoarele femei cele mai faimoase femei-spion ale tuturor timpurilor.

Cand ne gandim la lumea spionajului ne apar in minte imagini ale unor barbati puternici, galanti, cruzi, ce mai, copii fidele ale lui James Bond. Si totusi de-a lungul timpului guvernele nu s-au ferit sa racoleze femei pentru operatiuni care de care mai periculoase. Un motiv bun pentru asta e ca unei femei i se pot deschide usi ascunse pentru un barbat. Intr-un mediu dominat de barbati aceasta isi poate folosi puterea de seductia pentru a obtine ceea ce vrea iar in contextul unei societati in care femeia joaca in primul rand un rol domestic (cum era cazul in perioadele ce le-au facut faimoase pe urmatoarele femei) e mai putin probabil ca aceasta sa fie suspectata. Abilitatile, talentul, farmecul si inteligenta de care au dat dovada fac din urmatoarele femei cele mai faimoase femei-spion ale tuturor timpurilor.

10. Josephine Baker

Cantareata si dansatoarea afro-americana Josephine Baker si-a servit tara adoptiva, Franta, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, raportand orice informatii de interes in posesia carora a intrat datorita carierei. Josephine a parasit SUA pentru a scapa de atitudinile rasiste gasind in Franta o patrie de dragul careia sa isi riste chiar si viata. Talentata cantareata si dansatoare a devenit cap de afis al spectacolelor tinute de vestitul Folies Bergere fiind o stea a momentului. Dupa ce a izbucnit razboiul, Josephine a ramas pe scena adunand informatii de la clientela localului in care intrau si ofiteri japonezi, birocrati italieni si figuri importante ale regimului de la Berlin. Informatiile obtinute intr-un fel sau altul de la acestia erau transmise rezistentei franceze fiind scrise cu cerneala invizibila pe partituri muzicale.

S-a infiltrat in randurile fortelor ocupante fiind invitata chiar si la petrecerile tinute in cadrul ambasadei italiene din Franta. In afara de furnizarea de informatii secrete, Josephine a ascuns in casa ei refugiati belgieni organizand o intreaga retea de suport pentru rezistenta franceza condusa de Charles de Gaulle. Ba chiar a reusit sa obtina vize si pasapoarte pentru persoane vanate de nazisti. A lucrat ca asistenta in cadrul Crusii Rosii si a devenit sublocotenent in armata franceza libera. Josephine Baker a devenit prima americanca ce a fost onorata cu o importanta distinctie militara franceza, Croix de Guerre. Puteti afla mai multe desprea ea intrand pe site-ul dedicat artistei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.