Setari Cookie-uri

Top 10 femei spion in istorie

Cand ne gandim la lumea spionajului ne apar in minte imagini ale unor barbati puternici, galanti, cruzi, ce mai, copii fideleale lui James Bond. Si totusi de-a lungul timpului guvernele nu s-au ferit sa racoleze femei pentru operatiuni care de care mai periculoase. Un motiv bun pentru asta e ca unei femei i se pot deschide usi ascunse pentru un barbat. Intr-un mediu dominat de barbati aceasta isi poate folosi puterea de seductia pentru a obtine ceea ce vrea iar in contextul unei societati in care femeia joaca in primul rand un rol domestic (cum era cazul in perioadele ce le-au facut faimoase pe urmatoarele femei) e mai putin probabil ca aceasta sa fie suspectata. Abilitatile, talentul, farmecul si inteligenta de care au dat dovada fac din urmatoarele femei cele mai faimoase femei-spion ale tuturor timpurilor.

9. Sonia Olschanezky

Sonia Olschanezky, nume de cod Tania, s-a nascut in 1923 in Germania intr-o familie de evrei rusi. Familia acesteia s-a mutat in Franta pentru a scapa de sentimentele puternic antisemite ce incepusera sa se faca simtite in Europa sud-estica. Inainte de a ajunge la Paris familia a facut un detur in Romania unde tatal Soniei, care era inginer chimist si fusese reprezentant de vanzari al unei manufacturi de ciorapi de dama, a preluat conducerea unei fabrici de ciorapi de matase. In Franta adolescenta a intrat intr-o companie de dans pregatindu-se pentru o cariera de dansatoare profesionista.

La scurt timp dupa ce armata germana a invadat Franta (mai 1940), Sonia, in varsta de 17 ani, s-a alaturat miscarii de rezistenta, gruparea Juggler, activand in zona Chalons-sur-Marne. Printre responsabilitatile ei in cadrul miscarii se numarau: transmiterea de mesaje si instructiuni de la o grupare de rezistenta la alta, precum si intre acestea si agentii SOE (Special Operations Executive- departament al serviciilor secrete britanice infiintat la inceputul razboiului) si participarea la actiuni de sabotaj. A reusit sa evite o razie ce a dus la arestarea unui numar mare de agenti ai rezistentei insa a refuzat sa fuga in Elvetia neutra si sa isi lase in urma familia. Acest pas se va dovedi fatal pentru tanara. A ramas sa coordoneze ramasitele gruparii de rezistenta insa l-a scurt timp a fost prinsa la Fresnes si dusa in lagarul de la Natzweiler-Struthof impreuna cu trei agenti femei SOE: Diana Rowden, Andree Borrel si Vera Leigh. In cursul aceleiasi zile Sonia, in varsta de 21 de ani, si celelalte trei eroine au fost omorate prin injectie cu fenol (acid carbolic folosit de nemti in timpul razboiului ca o metoda de executie rapida si ieftina) si incinerate. Gasiti mai multe informatii despre acest caz aici.

8. Amy Elizabeth Thorpe

Americanca nascuta in 1910 a activat in al Doilea Razboi Mondial initial sub numele de cod Cynthia iar apoi sub numele de casatorie, Betty Pack. Racolata de serviciile secrete britanice SOE, Betty, cum ii spuneau cei apropiati, a operat in Polonia furnizand aliatilor informatii clare privind intentia lui Hitler de a dezmembra Cehoslovacia. Prin intermediul relatiilor ei cu polonezii Betty a reusit sa obtina informatii ce se vor dovedi cruciale pentru decodarea mesajelor radio folosite de armata germana.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.