Setari Cookie-uri

Top 10 femei spion in istorie

Cand ne gandim la lumea spionajului ne apar in minte imagini ale unor barbati puternici, galanti, cruzi, ce mai, copii fideleale lui James Bond. Si totusi de-a lungul timpului guvernele nu s-au ferit sa racoleze femei pentru operatiuni care de care mai periculoase. Un motiv bun pentru asta e ca unei femei i se pot deschide usi ascunse pentru un barbat. Intr-un mediu dominat de barbati aceasta isi poate folosi puterea de seductia pentru a obtine ceea ce vrea iar in contextul unei societati in care femeia joaca in primul rand un rol domestic (cum era cazul in perioadele ce le-au facut faimoase pe urmatoarele femei) e mai putin probabil ca aceasta sa fie suspectata. Abilitatile, talentul, farmecul si inteligenta de care au dat dovada fac din urmatoarele femei cele mai faimoase femei-spion ale tuturor timpurilor.

Episodul care ii va aduce insa faima agentului Cynthia e legat de regimul instaurat la Vichy dupa caderea Frantei in 1940. In cadrul unei misiuni i s-a cerut sa obtina codurile navale franceze tinute in ambasada din Washington a guvernului pro-nazist de la Vichy. Agentul Cynthia, care lucra la vremea respectiva atat pentru guvernul american (in OSS - Office of Strategic Services) cat si pentru cel britanic, s-a achitat de datorie seducand un angajat al ambasadei si convingandu-l sa ii dea informatiile de care avea nevoie. Povestea acestei Mata Hari a celui de al Doilea Razboi Mondial, dupa cum a fost numita Betty, e una incitanta si va invit sa aflati mai multe despre ea aici.


7. Printesa Noor-un-nisa Inayat Khan

Noor Inayat Khan, cunoscuta si sub numele de Nora Baker sau Madeleine, s-a nascut la Kremlin in 1914, unde tatal ei, descendent direct al familiei regale indiene a fost invitat de Rasputin sa raspandeasca doctrinele de pace si iubire pe care misticul le propovaduia. Familia a parasit Rusia dupa Revolutia Bolsevica mutandu-se la Londra si apoi in Franta pentru a fugi inapoi la Londra dupa izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial. La scurt timp dupa, Noor Inayat Khan s-a inrolat in divizia feminina a fortelor aeriene britanice, Women’s Auxiliary Air Forces (WAAF), pentru ca un an mai tarziu sa fie recrutata de serviciile secrete britanice in divizia F (Franta) devenind prima femeie operator radio trimisa in partea ocupata a Frantei pentru a asista miscarea de rezistenta franceza.

Cariera ei a fost insa scurta fiind prinsa de Gestapo trei luni si jumatate mai tarziu in urma tradarii unui agent dublu. Inainte de a fi arestata a reusit sa stabileasca o legatura solida intre Londra si grupul de rezistenta francez. Odata arestata a refuzat sa-si tradeze constiinta si sa lucreze ca agent dublu. Intr-un final, dupa cateva luni de detentie in diferite inchisori din Germania, Nora Baker a fost dusa in lagarul de concentrare de la Dachau si impuscata o zi mai tarziu, pe data 12 septembrie 1944 la varsta de 30 de ani. In 1949 i s-a acordat postum cea mai importanta distinctie civila britanica, George Cross, iar numele ei e trecut pe zidul memorialului de la Runnymede (Surrey, U.K.) dedicat celor 20 456 de barbati si femei din aviatia britanica ceau disparut fara urma in operatiunile din timpul razboiului. Pentru mai multe informatii despre Printesa Noor Inayat Khan intrati pe pagina dedicata acesteia.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.