Setari Cookie-uri

Jucariile si importanta lor pentru dezvoltarea micutului tau

Una din cele mai placute experiente ale copilariei mele era sa merg cu mama la magazinul cel mare din centrul orasului. Desigur, imi placea sa o asist la cumparaturi, dar cel mai dulce moment era sa ma opresc in fata raionului de jucarii de care ma despartea, nemiloasa, o tejghea impozanta ce pazea comoara de papusi, masinute, animalute, jocuri, baloane etc. Dintre toate jucariile, papusile ma fascinau mari, mici, de plastic, de carpe, toate imi placeau.

Un articol de Irina Petrea, pedagog si autor

Una din cele mai placute experiente ale copilariei mele era sa merg cu mama la magazinul cel mare din centrul orasului. Desigur, imi placea sa o asist la cumparaturi, dar cel mai dulce moment era sa ma opresc in fata raionului de jucarii de care ma despartea, nemiloasa, o tejghea impozanta ce pazea comoara de papusi, masinute, animalute, jocuri, baloane etc. Dintre toate jucariile, papusile ma fascinau – mari, mici, de plastic, de carpe, toate imi placeau.

Amintirile legate de jucarii si de jocurile din copilarie sunt unele dintre cele mai frumoase pe care le purtam cu noi toata viata. Jucariile sunt principala modalitate prin care cei mici inteleg lumea, prin care invata si isi exerseaza relatiile sociale, regulile, dar si prin care comunica temerile si sentimentele. Prin intermediul jocului, copilul invata sa fie flexibil in abordarea diverselor situatii si sa se raporteze la ceilalti.

Atunci cand vine vorba de alegerea jucariilor pentru cei mici, ar trebui sa luam in considerare faptul ca acestea trebuie sa fie potrivite varstei lor, sa fie educative si atragatoare. O jucarie este cu atat mai folositoare cu cat permite copilului o mai mare libertate in utilizarea ei, cum sunt spre exemplu jocurile de constructie, LEGO sau Puzzle, care stimuleaza creativitatea si imaginatia.

La varstele de 1 si 3 ani, cei mici vor fi interesati de jucarii viu colorate, care produc sunete, din plus sau din plastic. Prescolarii adora jucariile care imita obiectele adultilor (seturile de mobiler pentru papusi, vesela, trusele medicale, aspiratoarele, garaje, trenulete, masini, unelte de lucru, telefoane). De asemenea, iubesc papusile si accesoriile acestora, precum si jucariile ce reprezinta animalute.

Spre 4-5 ani, copiii au nevoie de jocuri care sa le stimuleze creativitatea, logica, coordonarea miscarilor, abilitatile motorii fine: puzzle-uri de dificultate din ce in ce mai mare, seturile de constructie cu piese de tipul lego, plastilina. Cartile de povesti, cartile de colorat, marionetele, tricicletele si bicicletele, mingile, cercurile devin din ce in ce mai atragatoare si mai simulative pentru copii.

Dupa varsta de 6 ani, joaca devine mai elaborata, pe masura dezvoltarii abilitatilor motorii si sensoriale si a gandirii copilului. Jocurile de strategie, jocurile de societate, masa de fotbal si jocurile clasice precum cel cu bile sau zmee devin o mare provocare. De asemenea, copilul are nevoie de parteneri de joaca de varsta lui. Este indicat ca parintii sa iasa cu el in aer liber cat mai mult, in locuri de joaca unde se poate intalni cu alti copii. Skateboard-ul, rolele, bicicleta ne ajuta sa ne petrecem in mod sanatos timpul liber alaturi de copiii nostri si sa le formam obiceiul de a face miscare si de a evita sedentarismul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.