Setari Cookie-uri

7 sfaturi pentru o viata indelungata

Cum sa traiesti viata din plin si sa te bucuri de fiecare moment din viata ta!

viata implinita foto: TierneyMJ, Shutterstock

Chiar daca viata fara de moarte nu este inca posibila, viata indelungata si traita frumos este la indemana noastra. Nu degeaba ni se ureaza ”la multi ani”, nu-i asa? Iata sapte sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri din plin de aceasta urare.

1. Redu tensiunea arteriala

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a bolilor coronarine, accidentelor vasculare cerebrale, insuficientei cardiace si infarctului miocardic. Astfel, expertii considera ca scaderea tensiunii arteriale iti poate prelungi viata.

2. Tine-ti greutatea sub control

Analizand datele pacientilor din intreaga Europa, America de Nord si Australia, expertii au descoperit ca pacientii supraponderali care au pierdut in greutate si-au imbunatatit durata de viata.

3. Nu te apuca de fumat

Citește și:

Daca nu ai fumat pana acum, nici sa nu te apuci. Este mai usor sa previi decat sa repari ceva ce este deja stricat.

4. Traieste viata din plin

Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au descoperit ca in randul participantilor care erau multumiti de viata lor si aveau o stare de spirit pozitiva rata deceselor a fost cu 35% mai mica pe parcursul urmatorilor 5 ani decat in cazul celor care s-au dovedit a avea o stare de spirit negativa . Aceasta inseamna ca simplul fapt de a fi multumta de viata ta, de a face lucrurile care te bucura si de a gandi pozitivte poate face sa traiesti mai mult.

5. Fa miscare

Exista numeroase asocieri intre activitatea fizica si starea de sanatatea buna. Un studiu efectuat la Harvard a demonstrat ca 75 de minute de mers pe jos pe saptamana pot adauga 1,8 ani de viata dupa varsta de 40.

6. Practica practica

Traim intr-o lume nebuna, agitata, plina de stres. Oamenii sunt stresati, suprasolicitati si se confrunta cu un nivel de anxietate ridicat. Meditatia este un mijloc eficient pentru a reduce nivelul anxietatii si stresului prin crearea unei minti calme si linistite.

Citește și:

7. Continua sa te educi

Expertii spun ca educatia superioara te poate ajuta sa traiesti mai mult. Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au explicat ca educatia poate influenta mai multe elemente diferite din viata ta care iti pot imbunatati sanatatea. Aceasta includ o retea sociala extinsa, acces la informatii importante, abilitati mai bune de rezolvare a problemelor.

foto prima pagina: Victor Tondee, Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.