Setari Cookie-uri

Cele patru elemente ale non-atașamentului

În budism, non-atașamentul este un mod de viață. Renunțarea nu înseamnă nepăsare sau lipsa empatiei, ci practicarea detașării față de un anumit rezultat.

Cunoscutul călugăr Thich Nhat Hanh explică faptul că practicarea non-atașamentului față de o persoană este o expresie a iubirii necondiționate, elibertă de sub tirania așteptărilor personale și a dorinței de câștig.

El mai explică faptul că non-atașamentul are patru componente de bază. În câte dintre ele te recunoști?

Practicarea non atasamentului

1. Maitri - benevolență și iubire

Maitri reprezintă intenția și capacitatea de a dărui bucurie și fericire. Aceasta implică să fii atât de atentă la ceilalți încât să îți dai seama ce îi face fericiți. Ceea ce ție îți aduce bucurie, nu le aduce neapărat și altora. Trebuie să te pui în locul lor pentru a descoperi ce îi anume îi mișcă. Pe de altă parte, forțarea anumitor comportamente asupra altora cu intenția de a le produce plăcere este o manifestare a ego-ului. Este nevoie să te detașezi de nevoile tale pentru a le vedea clar pe ale celorlalți și a le putea satisface.

Citește și:

2. Karuna- compasiune

Non-atașamentul este un alt mod de a arăta compasiune pentru ceilalți. Când privești lucrurile cu detașare, simți durerea celorlalți fără nevoia de a interveni atunci când nu îți este cerut ajutorul. Ești pur și simplu acolo pentru ei, atât cât țio-o cer.

3. Mudita - recunoștință și bucurie

Non-atașamentul te împiedică să te agăți oameni, lucruri, situații. Astfel, îți este mai ușor să fii recunoscătoare și să te bucuri de viață.

Buddha definește bucuria ca fiind altruistă, ceea ce înseamnă că sărbătorești nu doar atunci când îți găsești propria fericire dar și pentru fericirea celorlalți. Inseamnă că nu ai o problemă să renunți la cineva care nu mai dorește să fie cu tine și vrea să-și găsească propria fericire cu o altă persoană. În loc să simți amărăciune, simți bucurie.

Citește și:

4. Upeksha - magnanimitate

Maestrul Hanh descrie Upeksha ca temperanță, non-atașament, nediscriminare, și renunțare. Derivat de la cuvintele "upa" (peste) și "iksha" (a se uita), upeksha este ca și cum ai urca pe un munte și ai avea o viziune de ansamblu asupra întregii situații.

Nu privești doar un aspect, ci întregul ansamblu. Discriminarea, prejudecățile sau dependența nu sunt acte de iubire adevărată. Upeksha înseamnă să manifești iubire pentru toată lumea fără discriminare. Absența acestui element dă naștere posesivității și egoismului.

Sursa Foto Front Page: Shutterstock/ By Serhii Yurkiv

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.