Setari Cookie-uri

Cum comunică copacii

O pădure este mai mult decât ceea ce vezi cu ochiul liber. Sub pământ se află o întreagă rețea de căi biologice care conectează copacii și le permite să comunice dar, ceea ce este cel mai important, îi permite pădurii să funcționeze ca un singur organism viu.

Îți amintești de copaciii din Stăpânul Inelelor, capabili să comunice între ei? Ei bine, să știi că nu este deloc ficțiune. Cercetările științifice, printre care și cele întreprinse în Canada de Suzanne Simard, au demonstrat faptul că se poate comunica foarte bine chiar și fără cuvinte.

O pădure este mai mult decât ceea ce vezi cu ochiul liber. Sub pământ se află o întreagă rețea de căi biologice care conectează copacii și le permite să comunice dar, ceea ce este cel mai important, îi permite pădurii să funcționeze ca un singur organism viu.

Suzanne Simard s-a împrientenit cu pădurea în copilărie, atunci când petrecea ore întregi printre copacii din British Columbia, Canada. Ii plăcea să stea întinsă pe pământul moale și să privească în sus, la coroanele copacilor, dar și să asculte poveștile spuse de bunicul ei, pădurar, care i-a dezvăluit magia acestor locuri minunate.

Citește și:

Mai târziu, Suzanne a studiat silvicultura și, dezămăgită de amploarea defrișărilor, s-a întors în cercetare și a descoperit că arborii pot trimite informații pe sub pământ indiferent de specia din care provin. Ba mai mult decât atât, copacii se ajută unii pe ceilalți trimițându-și carbon atunci când unul dingtre ei are nevoie.

Așa cum a explicat în timpul prezentării sale pentru TED, în timpul cercetărilor sale efectuate acum mai bine de 25 de ani, Suzanne a observat cum un mesteacăn trimitea mai mult carbon bradului decât primea de la acesta, mai ales când acesta din urmă era în umbră.

Ea a mai descoperrit existența unor copaci mamă, care îi hrănesc pe puieţii lor, pe cei care cresc în subarboret. “Într-o singură pădure, un copac mamă poate fi conectat cu sute de alți copaci,” a mai spus Suzanne Simard.

Citește și:

Mai mult decât atât, copacii mamă sunt răniţi sau pe moarte, trimit de asemenea mesaje de înţelepciune următoarei generaţii de puieți. Printre acestea se numără și coduri de auto-vindecare, ceea ce le oferă pădurilor capacitatea de a face față adversităților și a se regenera.

La fel ca și copacii, și noi oamenii sunt conectați unii la ceilalți prin fire energetice nevăzute și suntem creați pentru a ne putea susține și ajuta unii pe ceilalți. Chiar atunci când vorbim diferite, glasul inimii merge drept la țintă și nu are nevoie de traducător.

foto: By Romolo Tavani, Shutterstock

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.