Setari Cookie-uri

Patru feluri pentru a structura timpul liber al copilului tău

Așa cum școala organizează timpul copiilor pe parcursul săptămânii, rolul de a fi părinte presupune și structurarea timpului liber al celor mici.

Cât timp sunt copii, oamenii învață de la părinți obiceiurile de bază care îi vor menține în viață de îndată ce vor deveni independenți. În timpul copilăriei învățăm să ne hrănim, să ne protejăm de pericole și accidentări, să ne conectăm cu alți oameni și să ne organizăm timpul.

Școala sau grădinița structurează mare parte din timpul pe care un copil îl are la dispoziție. Patru, șase sau opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, copilul are parte de stimuli diverși atât prin intermediul conexiunii cu profesorii și colegii, cât și cu conținutul pe care îl primește în timpul lecțiilor. Mai mult decât atât, și pregătirea pentru grădiniță sau școală este o formă de structurare a timpului: trezirea cu un scop, luatul micului dejun, posibilele exerciții fizice făcute cu părinții dimineața pot face primele două ore din zi să treacă într-un mod foarte plăcut. Asemenea, terminarea timpului alocat învăţării și plecatul de la școală vine cu liniștire și pregătirea de somn, prânz sau o pauză.

Citește și:

În mod similar, așa cum școala organizează timpul copiilor pe parcursul săptămânii, rolul de a fi părinte presupune și structurarea timpului liber al celor mici. Nu spunem că părinții trebuie să se ocupe non-stop de copii în weekend sau în orele libere, însă este foarte important ca cei mici să fie învățați cum să își petreacă timpul liber.

Cele mai benefice activități care îi pot forma pe cei mici sunt sportul, arta, dar și orice acțiune creativă care îi poate ține concentrați pentru minimum două ore în timpul unei zile de weekend. În lipsa unei astfel de activități, copilul este supus dorințelor schimbătoare ale părinților, depinde de starea de spirit a acestora, dar și de activitățile lor. Mai mult, cei mici se vor îndrepta spre a-și umple timpul liber așa cum cred ei de cuviință cu activități nepotrivite precum jocurile electronice sau urmaritul de conținut video la televizor sau pe internet.

Citește și:

În speranța că beneficiile structurării timpul liber al copiilor sunt suficient de explicite, în continuarea articolului poți citi despre tipuri de activități care pot construi obiceiurile bune ale adulților în devenire de care te îngrijești acum cu atât de mult efort.

1. Cursuri de balet

Baletul este un tip de activitate care implică atât disciplină, cât și expresivitate. Combină latura fizică legată de solicitarea mușchilor cu latura artistică, ce presupune exprimarea emoțiilor prin mișcare. Corpul este solicitat în întregime și necesită o atenție sporită și constantă la pozițiile diverse pe care le exersează. Mai mult decât atât, baletul este foarte tehnic, are propriul limbaj și presupune lucrul îndeaproape cu un instructor sau cu un coregraf. Este bine de știut că există două tipuri de balet: cel clasic care presupune întregul arsenal de costume, muzică și o coregrafie în acest stil, cât și cel modern, care implică niște costume simple, alcătuite de obicei doar din body și/sau colanți și un alt tip de muzică, mai actual.

Citește și:

Indiferent de vârsta copilului tău, poți găsi cursuri de balet pentru copii în municipiul București cu ușurință. Trebuie doar să știi că acesta va fi repartizat într-o grupă de vârstă potrivită pentru el sau ea. De exemplu, copiii între șase și opt ani se pot pregăti deja pentru cursurile academice, mai structurate și cu un nivel avansat de pregătire formală. Cei mai mici de șase ani pot fi repartizați în grupe de Baby Balet sau de Pre-Balet.

timpul liber al copiilor

2. Sport

Sportul este o idee bună oricând pentru un copil din motivele pe care probabil deja le cunoști. Le reamintim pentru cazul în care acestea s-au disipat de-a lungul timpului: o stare de bine obținută prin eliberarea endorfinelor, senzația că timpul nu mai există, exersarea capacității de concentrare, menținerea sănătății corpului și a motivației.

Citește și:

Alege pentru copilul tau, in functie de temperament, un sport care sa i se potrivească. De exemplu, la tenis, atletism sau înot, petreci mult timp cu tine însuți sub îndrumarea unui antrenor. Tu ești responsabil de performanța ta și nu depinzi de alți coechipieri. De asemenea, exercițiul mental este unul foarte intens și te pregătește pentru gestionarea obstacolelor care apar în viața de zi cu zi. Atunci când nu îți iese o lovitură în mod repetat, înveți să iei o pauză și să te liniștești pentru a o lua de la capăt și a o executa corect. Pe de altă parte, sporturile colective solicită mai degrabă abilitatea copiilor de a avea încredere în membrii echipei din care fac parte.

timp liber copii

3. Învăţarea unui instrument muzical

Dacă ai un copil liniștit și care are încredere să se exprime și să îți spună ce gândește, e posibil să vină de la el solicitarea de a învăța să cânte la un instrument. Acesta este cazul ideal, însă, dacă ți-ar plăcea să îți expui copilul la astfel de variante, poți începe prin a-l duce la concerte sau a-i arăta acasă, pe internet, conținut video live de la astfel de concerte. Este recomandat să ai răbdare până când acesta arată un minim interes pentru muzică. În caz contrar, este posibil ca cel mic să nu își dorească să cânte la un instrument și să ajungă în situația în care se va simți frustrat pentru că este forțat să o facă. În cazul în care își dorește să cânte, tot el îți va spune ce instrument îl atrage: vioara, pianul, tobele, chitara sau altele.

Citește și:

hobby copii

4. Pictură, sculptură sau design

Aceeași forță de face omul să piardă noțiunea timpului prin practicarea unei activități o au și artele precum pictura, sculptura, desenul sau designul vestimentar sau de obiect. În funcție de vârsta copilului tău, astfel de activități artistice sunt recomandate pentru exprimarea și gestionarea emoțiilor, înțelegerea faptului că orice realizare necesită atenție, dedicare, răbdare și timp. Designul vestimentar și de obiect este o activitate ce presupune cunoștințe avansate de desen, așa că este mai potrivită pentru copii cu vârste mai mari sau care au studiat anterior. Dacă îți dorești să îi oferi copilul tău spațiu pentru refectie, liniștire și concentrare, pictura sau sculptura sunt întotdeauna niște idei bune. Spre deosebire de pian sau alte instrumente muzicale, la pictură copilul se simte mai relaxat, pentru că vede rezultatele imediat pe pânză. Această artă este mult mai permisivă și plăcută decât un instrument care necesită respectarea unor reguli stricte.

Citește și:

În final, sperăm ca aceste idei să te ajute în efortul tău de a-ți îndruma copilul către practicarea unei activități benefice în vederea structurării timpului său liber. Nu uita: dacă din copilărie cel mic nu are astfel de modele de urmat, în viața adultă va fi debusolat și va avea nevoie de ani buni pentru a descoperi singur cum își poate structura timpul liber.

Fotografie principală: Victoria Borodinova

Vizionare placuta


Kudika
5 Februarie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.