Setari Cookie-uri

Cum să petreci mai mult timp de calitate alături de cei dragi

Nu e neapărat nevoie să programezi activități specifice cu cei din familie, ci să valorifici orice moment în care îi ai în preajmă.

Timpul petrecut cu familia are multe beneficii, așa că data viitoare când prietenii sau cei din familie îți vor spune că vor să petreacă mai mult timp alături de tine, nu te grăbi să spui un „Nu!” răspicat, gândindu-te că nu ai terminat încă munca, că mai ai de rezolvat alte o mie de treburi și că cei dragi pot să aștepte până în weekend sau concediu. În zilele noastre, a devenit o adevărată provocare să găsești o perioadă mai liberă pentru a petrece timp de calitate cu oameni dragi, însă nu este imposibil.

Beneficiile sunt de necontestat, cel puțin asta afirmă experții în psihologie, printre care amintim pe autorii studiului „Momente de zi cu zi: găsirea timpului de calitate în familiile de americani care lucrează”, Tamar Kremer-Sadlik și Amy L. Paugh, care vin și cu posibile soluții. Potrivit acestora, nu e neapărat nevoie să programezi activități specifice cu cei din familie, ci să valorifici orice moment în care îi ai în preajmă: de exemplu, atunci când dai cu aspiratorul, poți să îl implici în ceea ce faci și pe copil, să te joci cu el, să-i stimulezi imaginația și să îl faci să creadă că, stând cocoțat pe aparatul de aspirat praf, mânuiește de fapt o mașină magică. În acest fel, vei reuși să faci curățenie și să nu îl neglijezi pe cel mic.

Citește și:

În orice caz, există câteva moduri prin care poți aloca timp pentru cei dragi:

Respectarea programului la muncă

Chiar dacă vrei să te afirmi la locul de muncă și să arăți celorlalți că ești angajata perfectă, nu lăsa viața profesională să-ți afecteze relațiile cu oamenii care chiar contează, cei din familie sau din grupul de prieteni. Încearcă să nu stai peste program, chiar dacă nu ai reușit să rezolvi tot ce aveai în plan în acea zi de muncă. Și următoarea zi la muncă poate fi productivă, iar tu trebuie să mizezi pe găsirea și stabilirea unui echilibru. Dacă șefii tăi nu înțeleg aceste aspecte, fie îți impui punctul de vedere, fie te reorientezi și îți regândești cariera.

Automatizarea treburilor casnice

Copiii tăi nu își vor aminti și nu te vor aprecia pentru că în locuință era totul în ordine și nu exista niciun obiect care să nu fie pus la locul lui. La fel și prietenii, mai ales dacă nu pun accent prea mult pe ordine. Încearcă să folosești cât mai multe obiecte electrocasnice care să eficientizeze cât mai multe procese în casă: un robot de bucătărie, o masina de spalat rufe, eventual cu uscător încorporat, un aspirator cu jet de aburi, o stație de călcat. De asemenea, dacă într-o zi nu ai chef să gătești, iar copilul tău insistă să mergeți să vă jucați în parc, încearcă să îi faci pe plac. La cină, poți comanda ceva din oraș, cum ar fi pizza sau paste.

Citește și:

Gestionarea eficientă a rețelelor de socializare

Dacă ești pur și simplu dependentă de Facebook și Instagram și stai cu orele să vezi ce fac alții, în timp ce tu ești doar un observator, încearcă să te autoeduci. De cele mai multe ori, toată lumea filtrează realitatea și prezintă celorlalți doar ceea ce îi avantajează, iar tu nu ești decât un consumator de iluzii. Facebook și Instagram au introdus o nouă funcționalitate care îți arată cât timp petreci pe fiecare dintre cele două aplicații de pe mobil, pe care o poți activa din setări, sau îți poți descărca o aplicație care să îți restricționeze accesul la aceste rețele de socializare după ce ai depășit un anume interval temporal. În loc de a admira „pereți” și fotografii filtrate, poți ieși în oraș cu prietenele sau poți merge într-un loc frumos, aproape de oraș, cu cei din familie.

Citește și:

A petrece timp de calitate cu cei dragi nu este o misiune imposibilă, mai ales dacă îți dorești cu adevărat să aduni momente și amintiri frumoase alături de oamenii pentru care tu contezi cu adevărat.

Sursă foto: unsplash.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Martie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.