Setari Cookie-uri

Dracula bantuie Muzeul National de Arta al Romaniei pana in octombrie!

Muzeul National de Arta al Romaniei, Kunsthistorisches Museum Viena si Schloss Ambras va invita in perioada 9 iulie - 10 octombrie 2010 sa vizitati expozitia Dracula – voievod si vampir.

Muzeul National de Arta al Romaniei, Kunsthistorisches Museum Viena si Schloss Ambras va invita in perioada 9 iulie - 10 octombrie 2010 sa vizitati expozitia Dracula – voievod si vampir.

Expozitia: Dracula – voievod si vampir
Durata: 9 iulie – 10 octombrie 2010
Unde: Muzeul National de Arta al Romaniei, parterul Galeriei Nationale,
Calea Victoriei 49-53
Tarif: 8 lei intreg, 4 lei redus
Gratuit in prima miercuri a fiecarei luni
Program de vizitare: miercuri-duminica, 11.00-19.00 (iulie-septembrie)
10.00-18.00 (octombrie)
www.mnar.arts.ro

Expozitia a fost prezentata de Kunsthistorisches Museum din Viena in 2008 la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia aniversarii a 111 ani de la publicarea romanului „Dracula” de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discutia asupra personajului istoric Vlad Tepes/Dracula si a vampirismului intr-un context istoric si documentar realist.

La doi ani de la expozitia deschisa la Ambras, cea de la Bucuresti include, alaturi de obiecte imprumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, si piese din patrimoniul national de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Peles, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Cinegetic al Carpatilor.

Piesa centrala si „vedeta” expozitiei o constituie binecunoscutul portret al voievodului Vlad Tepes, numit deseori in epoca Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras. Pornind de la aceasta piesa, prezentata acum in premiera publicului din Romania, expozitia se articuleaza in patru sectiuni.

Prima isi propune sa exploreze legendele create in jurul voievodului valah din secolul al XV-lea. Personalitatea si imaginea lui Vlad III Dracula, precum si epoca sa sunt prezentate prin intermediul unor serii de portrete si documente. Una dintre cele mai interesante piese din aceasta sectiune este un cripto-portret („portret deghizat”) al voievodului: panoul Hristos in fata lui Pilat – o scena din ciclul Patimilor ce provine de la altarul manastirii franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Nationala din Ljubljana, in care recunoastem in fizionomia lui Pilat trasaturile lui Vlad, asa cum apareau in portretele sale din epoca.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.