Setari Cookie-uri

Video: Povestea primului sarut din cinema

Acesta era un om de stiinta care pe langa faptul ca avea o abordare de-a dreptul vizionara a tehnologiei, isi cunostea publicul si il simtea asa cum o face astazi un agent de publicitate sau de marketing.

Toata lumea a auzit de Thomas Edison la scoala, la ora de fizica. Inventatorul becului si totodata unul dintre cei mai importanti inovatori in tehnologie din istoria moderna, Thomas Edison, avea in 1896 o singura preocupare: camera de filmat. Edison e recunoscut astazi ca fiind inventatorul industriei de film.

Acesta era un om de stiinta care pe langa faptul ca avea o abordare de-a dreptul vizionara a tehnologiei, isi cunostea publicul si il simtea asa cum o face astazi un agent de publicitate sau de marketing. Astfel, Edison venea in intampinarea dorintelor contemporanilor lui cu descoperiri si inventii uluitoare. Faptul ca inventase camera de filmat, nu era de ajuns. Edison avea nevoie si de subiecte tari!

Iubitor de spectacol si de senzational, a inscenat si surprins in fata camerei un meci de box intre doua pisici, a filmat-o faimoasa acrobata Charmion facand striptease la trapez. Contributia lui nu era asadar doar una tehnologica – Edison dorea sa inoveze si la nivelul moravurilor vremii.

El a fost astfel omul perfect pentru a filma primul sarut din istoria cinematografiei. Materialul are doar 23 de secunde si a fost filmat in studioul lui Edison din New Jersey, Black Maria. Actrita canadiana May Irwin a fost de acord sa joace in aceasta secventa, filmata de dragul controversei. Dar unde e controversa?, poate te intrebi. In 1896, intr-o societate victoriana, care promova constrangeri sociale si sexuale foarte stricte, deseori ipocrite, dar oricum stricte, un sarut in public era sinonim cu compromiterea. In epoca pudismului, un asemenea sarut era de neiertat, un semn clar de decadenta si moraluri indoielnice.

Iata marea infamie:



Mai exista un sarut, filmat tot de Edison, dar care dateaza din 1900 si care a fost inregistrat tot in studioul inventatorului, dar cel din New York. De data asta, este vorba chiar despre doi iubiti care impart un moment de tandrete si dragalasenie. Astazi ni se par puerili si ridicoli, dar la momentul respectiv secventa a fost interzisa in cinematografe. Numele celor doi indragostiti nu au fost niciodata dezvaluite.



In incheiere, inca doua clipuri de cinema vintage:

Striptease la trapez



Box pisicesc



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.