Setari Cookie-uri

Top 8 filme din Orasul Luminilor

Orasul Luminilor, Orasul Dragostei... oricare ar fi porecla Parisului, el este o destinatie populara, atat de populara insa incat vizita pe viu risca sa ti-l demitizeze iar activitatile pe care ti le-ai imagina magice, potrivite doar aici – declaratiile de dragoste din varful Turnului Eiffel de exemplu – s-au cliseizat. “Meritul” in povestea asta il putem atribui mai multor factori, de la breloacele kitschoase si restul aparatului capitalist, pana la industria cinematografica si omagiile ei, reverentioase sau dimpotriva. Intr-o maniera asemanatoare cu produsele scoase mii pe banda-rulanta, Parisul, vandut si ras-vandut, se ieftineste poate, vazand cu ochii.

Dar replica din Casablanca, “Mereu vom avea Parisul”, ramane in picioare, unica in frumusetea ei compacta – la fel si puzderia de filme care au captat orasul pe celuloid in diferite etape ale lungii sale vieti. Pe unele dintre ele voi incerca sa le insir aici, in nicio ordine anume, doar alese pe spranceana, fie pentru “coloritul” lor pariso-fil, fie pentru povestea inedita care e lasata sa infloreasca in decor parizian. P.S. Vor sta la loc de cinste filmele americane, pentru simplul motiv ca, privit de peste mari si tari, orice oras capata o alura hiperbolizata si eu, aici, nu vreau sa demolez Parisul, ci sa-i intaresc fundatia.

Realizat de Ioanina; credit foto: Alexandra Stoenescu

The Da Vinci Code – Ecranizarea bestseller-ului cu acelasi nume scris de Dan Brown are nenorocul ca incearca mult prea din greu, si pe fata, sa traga spuza pe turta lui – iar rezultatul este atat de asemanator cu romanul, Tom Hanks, in rolul principal, este atat de plat pentru carul de talent de care ne-a tot dat dovada pe parcursul carierei, incat nu mi s-a parut ca merita vazut. Asta pana sa apara in scena Paul Bettany – blondul versatil care se achita admirabil de rolul calugarului ucigas – si restul frumusetilor implicite intr-un scenariu atat de fidel originalului: daca ati citit cartea stiti ca ma refer la muzeul Luvru, comorile lui, dar si la controversatele interpretari ale religiei.

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.