Setari Cookie-uri

Top 8 filme din Orasul Luminilor

Orasul Luminilor, Orasul Dragostei... oricare ar fi porecla Parisului, el este o destinatie populara, atat de populara insa incat vizita pe viu risca sa ti-l demitizeze iar activitatile pe care ti le-ai imagina magice, potrivite doar aici – declaratiile de dragoste din varful Turnului Eiffel de exemplu – s-au cliseizat. “Meritul” in povestea asta il putem atribui mai multor factori, de la breloacele kitschoase si restul aparatului capitalist, pana la industria cinematografica si omagiile ei, reverentioase sau dimpotriva. Intr-o maniera asemanatoare cu produsele scoase mii pe banda-rulanta, Parisul, vandut si ras-vandut, se ieftineste poate, vazand cu ochii.

Dar replica din Casablanca, “Mereu vom avea Parisul”, ramane in picioare, unica in frumusetea ei compacta – la fel si puzderia de filme care au captat orasul pe celuloid in diferite etape ale lungii sale vieti. Pe unele dintre ele voi incerca sa le insir aici, in nicio ordine anume, doar alese pe spranceana, fie pentru “coloritul” lor pariso-fil, fie pentru povestea inedita care e lasata sa infloreasca in decor parizian. P.S. Vor sta la loc de cinste filmele americane, pentru simplul motiv ca, privit de peste mari si tari, orice oras capata o alura hiperbolizata si eu, aici, nu vreau sa demolez Parisul, ci sa-i intaresc fundatia.

Realizat de Ioanina; credit foto: Alexandra Stoenescu

Before Sunset – Sequel-ul la minunatul tur de forta actoricesc “Before Sunrise”, acest film aparut in 2004 are loc in Paris, unde tinerii jucati de Julie Delpy si Ethan Hawke se reintalnesc din intamplare si purced la o noua tatonare a chimiei dintre ei. Nu mai e Viena, nu mai sunt ca abia scapati din lesa, caci totul si se-ntampla dupa 9 ani de la primul flirt din tren, dar, in ciuda responsabilitatilor si vietilor separate, Jesse si Celine realizeaza ca sunt facuti unul pentru celalalt.

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.