Top 8 filme din Orasul Luminilor

Top 8 filme din Orasul Luminilor
Kudika
7 Ianuarie 2010

Orasul Luminilor, Orasul Dragostei... oricare ar fi porecla Parisului, el este o destinatie populara, atat de populara insa incat vizita pe viu risca sa ti-l demitizeze iar activitatile pe care ti le-ai imagina magice, potrivite doar aici – declaratiile de dragoste din varful Turnului Eiffel de exemplu – s-au cliseizat. “Meritul” in povestea asta il putem atribui mai multor factori, de la breloacele kitschoase si restul aparatului capitalist, pana la industria cinematografica si omagiile ei, reverentioase sau dimpotriva. Intr-o maniera asemanatoare cu produsele scoase mii pe banda-rulanta, Parisul, vandut si ras-vandut, se ieftineste poate, vazand cu ochii.

Dar replica din Casablanca, “Mereu vom avea Parisul”, ramane in picioare, unica in frumusetea ei compacta – la fel si puzderia de filme care au captat orasul pe celuloid in diferite etape ale lungii sale vieti. Pe unele dintre ele voi incerca sa le insir aici, in nicio ordine anume, doar alese pe spranceana, fie pentru “coloritul” lor pariso-fil, fie pentru povestea inedita care e lasata sa infloreasca in decor parizian. P.S. Vor sta la loc de cinste filmele americane, pentru simplul motiv ca, privit de peste mari si tari, orice oras capata o alura hiperbolizata si eu, aici, nu vreau sa demolez Parisul, ci sa-i intaresc fundatia.

Realizat de Ioanina; credit foto: Alexandra Stoenescu

The Dreamers – Filmul lui Bertolucci, unul din Top 10-le meu personal, se petrece intr-o bula de hedonism, in mijlocul Parisului framantat din 1968. Daca afara studentii si muncitorii orasului se revoltau impotriva administratiei De Gaulle, intr-o casa veche parca rupta de lume, trei tineri avangardisti, libertini, nonconformisti si, mai ales, cinefili puneau in aplicare rezultatele pe care aveau sa le aiba evenimentele de pe strazi. Si ma refer aici la eliberarea sexuala. Intr-una din scenele memorabile din film, cei trei reconstruiesc, tot in Luvru, goana meteorica din clasicul “Bande a part”.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri