Setari Cookie-uri

Top 10 filme si podurile care le-au facut celebre

M-am gandit mai intai ca innoirea la care speram cu totii zilele astea – a naturii, nu a garderobei... nu neaparat – se cere omagiata cu un top-ten al filmelor despre viata vesnica. Gratie vampirilor scosi periodic de la naftalina de Hollywood, nici n-ar fi fost greu sa trec in revista cativa tineri si tinere fara batranete – insa, in timp ce scriam, cuvantul “moarte” tot isi vara coada printre randuri, pentru ca atacand un subiect atat de larg ca “fiinta”, oricat l-am extinde noi la infinit, ajungem mereu inapoi cu gandul la opusul lui, “nefiinta” fie si pentru a pune, mai categoric prin comparatie, punctul pe “i”-ul din vastitatea “vietii”.

Deci, sa lasam deoparte problema asta incarcata cu variabile prea triste pentru o zi si-asa prea cenusie, si sa va spun in loc de asta cate ceva despre... poduri pe ecran! De unde si pana unde poduri? In filme, ca in orice opera de arta, elementele de context, de decor sau din fundal au o semnificatie pentru intreg produsul artistic – in cazul nostru, cinematografic. Podurile marcheaza trecerea, de la o stare la alta, sau indecizia intre cele doua, sau depasirea unui obstacol – nu in ultimul rand frica de inaltimi! In orice caz, constructiile astea, asa interpretabile cum sunt ele, ma duc cu gandul la o schimbare, si ce alt pretext mai bun pentru a le dedica un colt de foaie decat schimbarea troienelor pe verde crud?

Realizat de Ioanina

“It’s a Wonderful Life” (1947), filmul nelipsit din videotecile americanilor si din playlist-ul obligatoriu de Craciun, prezinta doua monezi ale vietii protagonistului George. Iar momentul decisiv, care il forteaza sa confrunte o lume fara el si toate faptele sale bune de-a lungul existentei lui, are loc pe un pod. Aici George vine cu gandul sa se sinucida, din cauza problemelor care il apasa si uitand, cum ni se intampla tuturor sa uitam, sa priveasca perspectiva de ansamblu. Ingerul lui pazitor, inger de rang secund pe nume Clarence, intra in scena pentru a-l convinge de valoarea vietii lui, de aportul lui in vietile celor din jur si de adevarul zicalei “Speranta moare ultima”.


Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.