Top 10 misogini si femei care ii pun la punct

Top 10 misogini si femei care ii pun la punct
Kudika
25 Martie 2010

Misoginismul nu este nou sub soare, ba chiar, in multe contexte sociale si, mai rau, profesionale, reflecta si azi, in plin mileniu 3, o stare de fapt atat de inradacinata incat noi femeile nici nu mai simtim nevoia de a ne revolta – radem la bancurile cu blonde alaturi de ei, subscriem la stereotipul femeii la volan etc. Dar, multumita celei de-a saptea arte si a unori cineasti cu miros fin care detecteaza neregulile oricat de adanc ar fi ele implantate in “bunul” mers al societatii, tipologia misoginului ne este servita mura-n gura, deseori trasatura e exagerata pana cand personajul ajunge definit doar prin ea, printr-o inclinatie de a desconsidera din oficiu femeia ca egala a barbatului.

In cele ce urmeaza, voi insira cinci dintre misoginii de pe ecran, in paralel cu cinci femei puternice care ne arata un revers al medaliei infiorator – caci bine spunea bardul, “Hell hath no fury like a woman scorned” (in traducere libera, nici Iadul n-are o furie mai mare ca o femeie dispretuita). Atentie la nuante insa – un personaj cu “apucaturi” feministe poate sa reflecte opusul, si anume chiar misoginismul scenaristului/regizorului/filmului prin accentul pus pe schitarea Femeii ca scorpie! E atat de usor sa pierdem firul in cercul vicios al judecatilor mai mult sau mai putin intemeiate, incat mai bine ne concentram pe realitatile din film, fara referire la intentiile creatorilor lui.

Realizat de Ioanina

5. Chad in "In the Company of Men" (Aaron Eckhart) - Chad este “jumatatea” aroganta a lui Howard, propriul lui Tyler Durden, cu amendamentul ca este un ticalos in carne si oase nu dedublarea unei minti schizoide. Filmul este primul succes al regizorului-scenarist Neil LaButte, acela care avea sa dea tonul lucrarilor sale ulterioare – barometru al psihologiei umane, in general meschina, reprobabila, socant de dispusa la acceptarea amoralitatii in mediul capitalist. Chad, in interpretarea bulversanta a lui Eckhart (premiat pentru debut la gala Indie Spirt), cloceste un plan de razbunare la scara mica impotriva tuturor femeilor care submineaza patriarhatul de la carma societatii. El planuieste ca, impreuna cu Howard, sa ii “smulga covorul de sub picioare” unei tinere ingenue, doar de dragul de a vedea o femeie pusa la punct; si totul in scop “terapeutic”, se justifica el, avand in vedere cat de sub papuc se simt bietii barbati in noua ordine mondiala – condusa de femei, adica.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri