Setari Cookie-uri

TOP 10: Medico - Mintos - Sexos

De catva timp – mai exact un an, in cap, de cand “E.R.” si-a dat obstescul sfarsit pe canalul gazda, NBC – dramele medicale sufera de pe urma unui public satul de spitale si bolnavi, de mereu aceleasi idile la locul de munca intre interni, doctori, rezidenti si infirmieri, de dileme bioetice si profesionalismul idealist al unui sistem medical utopic. Spre deosebire de canalele nationale (NBC, CBS, ABC, FOX, CW), cablul s-a reorientat spre dramedii mai realiste, schimband focusul de pe doctori pe asistentele din umbra, si admitand personal cu defecte, rizibil chiar, pe culoarele spitalelor imaginare (vezi “Nurse Jackie” pe HBO sau “HawthoRNe” pe TNT).

Revenind la doctori, insa, cativa din vremurile de glorie ale dramelor medicale¸ cand inca nu ne plictisiseram de aerele lor de (semi-)zei, vor ramane mereu intipariti in analele televiziunii americane, si in sufletele noastre – pentru ca au facut istorie, si au setat niste standarde la care serialele de azi abia daca se pot raporta fara sa iasa sifonate de pe urma comparatiei. In continuare, un top al celor mai sexy doctori din serialele de ieri si de azi, pe care in van ii cautam prin spitalele locale, dar ii vom gasi mereu pe DVD.

Realizat de Ioanina

Predecesori notabili: 6. Dr. Phillip Chandler si Dr. Robert Caldwell (“St. Elsewhere” – Denzel Washington si, respectiv, Mark Harmon): Serialul difuzat de NBC in anii ’80 si cuprinzand 6 sezoane poate fi considerat un pionier al celor de azi. Plasata in Spitalul St. Eligius, intr-un decor similar cu interiorul Spitalulului Boston City, productia a capatat in timp un statut de serial cult si a lansat carierele celor doi actori distribuiti in roluri recurente. Lui Harmon, revista People i-a acordat, in editia din 1986, titlul de Cel Mai Sexy Barbat in Viata, insa nici Denzel Washington nu e mai prejos – desi niciunul nu iesea pe atunci la rampa ca protagonist (Robert – un afemeiat pe care scenaristii il sortisera mortii de SIDA, iar Phillip – un rezident timid care avea totusi un je-ne-sais-quoi imediat remarcat de critica vremii), aportul lor la inaintarea actiunii nu a trecut neobservat. De asemenea demn de mentionat este faptul ca serialul in sine se ferea pe cat posibil de respectarea conventiilor de-atunci, intrebuintand unghiuri si cadre inovatoare si atacand subiecte inca tratate rar, terenuri doar tatonate in productiile optzeciste.
Hawkeye Pierce (“M.A.S.H.” – Alan Alda): Un alt precursor al doctorilor actuali, Pierce este o creatie bazata pe romanul lui Richard Hooker, pe ecranizarea ei ulterioara dar si pe coloratura politica a actorului Alda. Aceste filiere distincte au rezultat intr-un cvasi-bufon, un doctor tenace dar pus mereu pe glume si farse jucate cu scopul evitarii meditatiilor dureroase pe marginea razboiului din Coreea, contextul desfasurarii actiunii. Analizat in profunzime, pe parcursul tuturor celor 11 sezoane in care a “operat” fara exceptie, Hawkeye se arata a fi un personaj macinat pe interior de starea lucrurilor, de nedreptatile si victimele inocente ale razboiului, de crudul haos care nu poate fi ignorat – doar ironizat, solutie viteaza la care Pierce recurge des.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.