Setari Cookie-uri

Epopeea Nationala Cinematografica: film, istorie si propaganda in regimul Nicolae Ceausescu

Luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, in premiera la Bucuresti, documentarul Epopeea Nationala Cinematografica (2011, 68'), regia: Bogdan-Alexandru Jitea, dupa un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea si Floarea Codrea.

Documentarul, o productie a Institutului Roman de Istorie Recenta, trateaza problematica filmului istoric din perioada regimului Ceausescu, o comanda politica pentru care s-au mobilizat resurse materiale si umane uriase si care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. „Mitologia socio-economica a primelor decenii a regimului comunist a fost substituita de o mitologie nationala dominata de un panteon laic de personalitati istorico-mitice. Filmul istoric se situeaza in aceasta directie, intreaga putere de seductie a cinematografiei servind ilustrarii discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul sau. Am cautat sa surprindem in filmul nostru principalele teme care anima acest program cinematografic.“ – Bogdan-Alexandru Jitea

Alaturi de co-scenaristi, din echipa de documentaristi a facut parte istoricul Dumitru Lacatusu. Imaginea, sunetul si montajul sunt semnate de Andrei Lascu.

Bogdan-Alexandru Jitea este cercetator in cadrul Institutului Roman de Istorie Recenta si doctorand al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti cu tema „Dizidenta si conformism in cinematografia regimului Nicolae Ceausescu“. Activitatea sa publicistica cuprinde studii academice si articole cu subiecte din istoria recenta a Romaniei. Floarea Codrea, absolventa a masterului de istoria artei si filozofia culturii la Universitatea Bucuresti in acest an, masterand la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat in R.S.R. Licentiat in Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti si expert in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea si de Nicolae Margineanu.

Trailer:



Accesul la proiectia si dezbaterea de la Institutul Cultural Roman este liber.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.