Setari Cookie-uri

Direct de la Berlin, filme romanesti

Echipa B-EST IFF are bucuria sa va anunte ca trei dintre cele patru filme romanesti prezente anul acesta in diferite sectiuni ale Berlinalei vor concura la premiile celei de-a V-a editii a Festivalului International de Film B-EST IFF.

Echipa B-EST IFF are bucuria sa va anunte ca trei dintre cele patru filme romanesti prezente anul acesta in diferite sectiuni ale Berlinalei vor concura la premiile celei de-a V-a editii a Festivalului International de Film B-EST IFF.

Astfel, mult-asteptatul debut in lung-metraj al regizorului Radu Jude, CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME, prezent in cadrul sectiunii Forum a Berlinalei, a fost selectionat in Competitia Oficiala B-EST IFF. Totodata, scurt-metrajele BRIC-BRAC, de Gabriel Achim si RENOVARE, de Paul Negoescu, prezente in cadrul programului Berlinale Shorts, sunt primele doua filme romanesti selectionate in sectiunea de scurt-metraje a B-EST IFF.

CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME (o coproductie HiFilm Productions si Circe Films) e povestea Deliei Fratila, de 18 ani, singurul copil al unei familii sarace din provincie, si mare castigatoare a unei campanii promotionale: a trimis trei etichete de la sticlele de suc si a castigat o masina. Veniti la Bucuresti pentru ca Delia sa filmeze testimonialul publicitar al firmei de racoritoare, si pe fundalul tensiunilor inerente, dar crescande, de pe platoul de filmare, intre fata si parintii ei izbucneste o teribila cearta in ceea ce priveste soarta masinii – Delia ar vrea s-o pastreze, iar parintii ar vrea s-o vanda si, astfel, sa scape de saracie. Treptat, ceea ce parea la inceput un motiv de bucurie, devine pentru Delia o situatie dureroasa in care trebuie sa puna sub semnul intrebarii relatiile din propria-i familie. La Berlin, CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME a primit premiul CICAE (Confe¬deration Inter¬na¬tionale des Cinemas d’Art et d’Essai), decernat in fiecare an de un juriu format din distribuitori si critici de film.

BRIC-BRAC (o productie UNATC) e povestea unui regizor de cinema (Gabriel Achim), care incearca sa-si convinga actorul din rolul principal (Paul Ipate) sa nu renunte la rol desi acesta din urma ar vrea sa-l refuze din pricina similaritatilor dintre povestea filmului si un eveniment personal – o cearta cu iubita (Ioana Blaj). Filmul combina povestea personala a actorului cu cea din scenariul filmului, astfel incat spectatorul nu mai poate diferentia intre fictiunea propusa de regizor si amintirile actorului. In cele din urma, regizorul pare sa castige confruntarea cu actorul sau... desi alternativa unui film despre Revolutie pare mult mai la indemana.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.