Setari Cookie-uri

Premiera: Poveste fatala

“Tell-Tale” (tradus la noi prin neoriginalul “Poveste fatala”) va fi adus de Odeon in cinematografe incepand de maine, 8 ianuarie. Intr-adevar, titlul americanilor se inscrie printre cuvintele cvasi-intraductibile ale limbii engleze, dar cu atat mai mult el este incarcat de expresivitate – iar printre primii care s-au folosit de ea pentru a stoarce un efect terifiant a fost scriitorul Edgar Allen Poe. Nuvela sa, “The Tell-Tale Heart”, sta la baza acestei reinterpretari care nu se compara, desigur, cu mustosul studiu psihologic din 1843 – insa dozeaza destul de abil suspansul incat sa merite vizionarea.

Ca fapt divers, impactul unui film, cand e scos la rampa pentru prima oara, da tonul prea multor cronici ulterioare – insa iata ca ma vad obligata sa mentionez si eu aici intamplarea nefericita de la vizionarea “Tell-Tale”, in cadrul festivalului din Tribeca. Un spectator a lesinat si proiectia a fost oprita ca individul sa fie dus de urgenta la spital... dupa ce am vazut scena cu pricina din film, pot doar sa spun ca o astfel de reactie fizica la ea e de inteles!

Realizat de Ioanina

Dar faptul ca unele cusaturi cu ata alba trimit la eticheta “mainstream” inseamna si ca materialul in sine nu e prost. Dimpotriva. Atuul principal al lui “Tell-Tale” este ritmul pe care i-l imprima regizorul Michael Cuesta, cunoscut – de cinefili si prea putin de restul – pentru filme indie ca “L.I.E.” sau “12 and Holding”. Nu stiu cum, dar Cuesta s-a adaptat din mers la noul calapod, mai putin “dramos”, incitant la controverse, ofertant ca subiect – intr-un cuvant, mai putin alternativ. Noua directie apucata de el prin filmul asta nu este neaparat un chix, pentru ca stie sa creasca treptat suspansul in asa fel incat sa isi lase publicul in ceata cat mai mult timp – creand o atmosfera sufocant de incalcita.

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.