Setari Cookie-uri

Premiera: un Robin Hood cu trasaturi contemporane

Ieri seara, RoImage a organizat o vizionare pentru presa mai speciala: ceremonia de deschidere a festivalului de la Cannes ne-a fost proiectata live pe marele ecran, unde deliciosii domni si doamne din industria filmului Hollywood-ian si de-aiurea pareau ca respira acelasi aer ca si noi; unde rapitoarea Cate Blanchett, intr-o fabuloasa rochie marca Alexander McQueen, s-a exprimat intr-o franceza perfecta, iar australianul Russell Crowe a demolat ghidus momentul cu o engleza labartata. Ei se urcau pe scena Croizetei ca sa-si prezinte noul film, “Robin Hood” – in regia lui Ridley Scott, pe care o interventie la un genunchi defect l-a impiedicat sa isi acompanieze actorii – iar introducerea s-a lasat, si la ei ca si la noi, cu proiectarea filmului in premiera mondiala.

Nici alambicata nici simplista, nici indesata cu actiune nici inecata in emotie, povestea lui Robin Longstride, omul cu nume comun premergator statutului de legenda castigat sub pseudonimul Hood, soseste in cinematografe de maine. Iar acest punct de echilibru atins de cel mai nou adaos in lunga serie de filme despre “Robin Hood” insufla realism mitului pe care-l stim cu totii – ramane la latitudinea voastra daca personajul castiga de pe urma istoriei rescrise de scenaristul Brian Helgeland.

Realizat de Ioanina

Dar Robin, un suflet pragmatic si in egala masura constient de legea karmica, mai are de indeplinit o sarcina: promisiunea facuta muribundului Loxley de a-i inapoia tatalui sau, nobilul Sir Walter, sabia intrebuintata in cei peste 10 ani de cuceriri si cruciade. Cum “Robin” era, in acele timpuri, un diminutiv comun al lui “Robert”, nu-i de mirare (oare?!) ca batranul Loxley ii propune pe nepusa masa eroului nostru sa ii ia locul “fiului ratacitor”. Robin accepta din mai multe considerente: terenurile lui Loxley din Nottingham sunt pradate regulat de seriful tinutului, in numele Regelui sau al Bisericii, si au nevoie de un reprezentant viteaz care sa tina piept profitorilor. In al doilea rand, vaduva lui Robert, Lady Marion, este o prezenta abrupta, independenta care il respinge pe uzurpatorul neavenit – si cu totii stim ce efect are respingerea unei femei asupra mandriei masculine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.