O carte document: Prizonier la Guantanamo

O carte document: Prizonier la Guantanamo
Kudika
25 Ianuarie 2010

Multe lucruri s-au intamplat in lume dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Unul dintre acestea, printre cele mai controversate, a fost crearea in Cuba, de catre americani, a inchisorii de la Guantanamo, pentru presupusii teroristi care ar fi fost implicati in vreun fel in aceste evenimente. Aparitia acestei inchisori a ridicat si continua sa ridice multe intrebari. Lucrarea de fata, fara a avea pretentia sa raspunda acestor intrebari sau altora care se pot ivi, vrea sa prezinte un punct de vedere nou, al unui fost prizonier la Guantanamo.

Mollahul Abdul Salam Zaeef, autorul cartii, fost ambasador al Emiratului Islamic al Afganistanului in Pakistan, a petrecut aproape patru ani aici, fara sa stie de ce, fara sa fi fost judecat, fara sa i se fi spus vreodata – nici macar atunci cand a fost eliberat – care au fost, concret, crimele pentru care a fost acuzat, arestat si incarcerat.

In paginile cartii de fata sunt prezentate multe evenimente: invazia ruseasca in Afganistan si rezistenta eroica a afganilor in fata trupelor sovietice, Jihadul si ce a reprezentat el pentru lumea musulmana, situatia dezastruoasa a tarii dupa razboi, aparitia miscarii talibane si ce a insemnat aceasta miscare pentru Afganistan.

Dar un accent deosebit este pus pe inchisori, – Bagram, Kandahar si, evident, Guantanamo – , locuri de distrugere a personalitatii si demnitatii umane, supuse aici degradarii, suferintelor si umilintelor.

Mollahul Abdul Salam Zaeef incearca sa lamureasca si o problema foarte controversata, cea a personalitatii lui Osama bin Laden – cine este acesta, ce a reprezentat, ce reprezinta in prezent, cum si de ce a fost folosit, dar mai ales incearca sa explice atitudinea Afganistanului fata de aceasta persona

Autorul

Mollahul Abdul Salam Zaeef (nascut in 1968 in Kandahar) a fost ambasadorul Afganistanului in Pakistan inainte de invazia americana.

Dupa preluarea puterii in Afganistan de catre regimul taliban in 1996, Zaeef a fost ministru al transporturilor, iar apoi ambasador al talibanilor in Pakistan. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, Zaeef a putut fi vazut in intreaga lume tinand conferinte de presa in apararea regimului. Desi condamna atacurile asupra World Trade Center si a Pentagonului, el sustinea ca tara sa si Osama bin Laden nu erau responsabili de atacuri si ca acesta nu va fi predat.

Dupa inceperea razboiului din Afganistan, autoritatile pakistaneze l-au arestat in pofida imunitatii diplomatice detinute in calitate de ambasador si l-au predat fortelor americane.

Dintre capetele de acuzare in fata tribunalului faceau parte:

• Detinutul este membru taliban, a recunoscut ca s-a alaturat talibanilor in 1996
• A fost numit in postul de presedinte al Bancii Centrale a Afganistanului de catre liderul talibanilor

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri