Conform medicinei traditionale chineze, fiecare aliment are o anumita energie yin (negativ, rece) sau yang (pozitiv, fierbinte) pe care o asimilam in functie de mancarurile pe care le includem zilnic in meniu. Fara nicio legatura cu temperatura la care servim mancarea, ci doar cu efectele pe care le produse in organism! Intrucat imunitatea slabita si bolile de tot felul sunt tocmai efectele dezechilibrelor energetice dintre yin si yang, alegerile corecte sunt esentiale starii noastre de bine.
Hrana in functie de yin si yangConstitutia ta si felul tau de-a fi sunt hotaratoare atunci cand alegi alimentele predominante.
Ai temperament Yin (si trebuie sa consumi hrana Yang, pentru armonie interioara) daca esti receptiva, empatica, sensibila, introvertita, visatoare, calma.
Ai temperament Yang (si hrana Yin este cea care te ajuta sa te echilibrezi) daca ai o vointa puternica, esti hotarata, categorica, extrovertita, comunicativa, uneori tensionata, irascibila, te enervezi din nimic.
Alte puncte de reperTe simti obosita, fara vlaga, trista, parca te paste depresia? Tusesti, ai nasul infundat, racesti des? Ai prea multa energie yin, pe care o poti echilibra consumand alimente yang. In timp, excesul de alimente yin poate duce la obezitate, diabet, reumatism, tulburari psihice.
Mare grija la sursa de unde provin alimentele. Este bine sa le cumperi direct de la gospodari pe care-i stii ori sa le alegi pe cele organice, intrucat cu cat sunt mai procesate, cu atat mai alterata este energia pe care o contin. Si tine minte, ai voie sa mananci alimente din ambele categorii. Singura conditie este sa predomine cele care iti corespund energetic.
Alimente Yin: lapte, miere, fructe (mere, banane, pere, ananas), condimente, spanac, rosii, castraveti, alge, mazare, fasole verde, cartofi, sfecla rosie, ardei, ciuperci, soia, curmale, smochine, nuca de cocos, caju, alune, ciocolata, smantana, iaurt.
Alimente Yang: peste, fructe de mare, carne de pui, porc, vita, oua, branza, unt, seminte de dovleac, nuca de cocos, hrisca, orez , ardei iute, usturoi, varza rosie, broccoli, morcov, conopida, gutui, polen, seminte de susan, grau integral, ovaz, ulei de masline, rapita, floarea-soarelui, cafea, alcool.
Spune-ti parerea!