Rutina de curatenie a romancelor: 7 din 10 femei folosesc produse de curatare care omoara bacteriile

Rutina de curatenie a romancelor: 7 din 10 femei folosesc produse de curatare care omoara bacteriile

Vasul de toaleta, considerat cel mai murdar loc din casa.

comunicat de presa

72% dintre femeile din Romania cred ca, pentru a preveni imbolnavirea familiei, este foarte important ca rutina de curatenie a casei sa includa si produse de curatat care omoara bacteriile, arata un studiu Ivox realizat de catre brandul Dettol, in parteneriat cu Societatea Romana de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mamici de copii cu varste intre 0 si 16 ani, in perioada 25-30 ianuarie 2017. Studiul „Cum isi curata romanii casele” a investigat comportamentul femeilor din Romania cu privire la rutina de curatenie a casei, dar si explorarea nivelului de cunostinte cu privire la bacteriile existente in locuinte si posibilele surse de infectie din casa.

dettol

Virusurile, cei mai greu de controlat germeni

Majoritatea femeilor (90%) care au participat la studiu cunosc faptul ca pe suprafetele din casa se gasesc germeni periculosi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de raceala si gripa), care pot afecta sever sanatatatea familiei, in special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scazuta.

O proportie majoritara dintre participantele la studiu cunosc si modul corect in care acesti germeni se pot raspandi in casa: 8 din 10 au sustinut ca microbii se raspandesc prin contact direct cu suprafetele sau prin aer, 6 din 10 au declarat ca germenii se pot raspandi si prin contactul cu animalele, muscaturi sau zgarieturi, iar 7 din 10 cred ca microbii pot fi contractati prin consumul de alimente sau apa contaminate. Aproape o treime dintre femei (32%) au declarat ca virusurile sunt microbii cei mai greu de controlat, intrucat supravietuiesc si cateva zile in casa.

Igiena camerei copilului, prioritate pentru mamici

Astfel, pentru a tine microbii si infectiile la distanta, mai mult de o treime dintre femeile din Romania (41%) dezinfecteaza in mod uzual toate suprafetele din casa, iar o proportie similara (39%) dezinfecteaza cu produse de curatat care omoara bacteriile baia si bucataria. 6 din 10 femei dezinfecteaza casa cu regularitate, o data pe saptamana. Atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor si dezinfectarea spatiilor in care acestia isi petrec cel mai mult timp, 7 din 10 femei s-au declarat in favoarea produselor de curatare care omoara bacteriile. Mai mult, 3 din 10 mamici dezinfecteaza in fiecare saptamana camera copilului.

„Copiii sunt o categorie mai vulnerabila, cu o imunitate mai scazuta, fiind predispusi sa contracteze infectii mai usor decat adultii. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucariilor, patului, saltelei, lenjeriei si spatiilor unde acesta isi petrece cel mai mult timp trebuie realizata cu regularitate, cel putin o data pe saptamana. Recomandarea noastra este ca produsele de curatat care omoara bacteriile sa fie utilizate corect, citind cu atentie instructiunile de folosire de pe ambalaj”, a declarat Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Tocatorul, mai „murdar” decat vasul de toaleta

Vasul de toaleta este considerat locul din casa cu cei mai multi germeni de catre cele mai multe femei participante la studiu (43%), urmat de buretele de bucatarie (25%), podeaua (16%), tocatoarele (6%), chiuveta (4%), blatul de bucatarie (3%) si frigiderul (3%). Medicii atrag atentia asupra zonelor din casa unde acumularile de microbi sunt mari, iar riscul de imbolnavire, in lipsa dezinfectarii acestora, mai crescut. De exemplu, contrar opiniei publice, numarul bacteriilor dintr-o bucatarie obisnuita poate fi de 100.000 de ori mai mare fata de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014. Iar pe tocatorul de bucatarie exista o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decat pe vasul de toaleta, considerat cel mai murdar loc din casa, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

„Desi este foarte probabil ca vasul de toaleta sa contina microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, in general, scazut, intrucat oamenii nu il ating. Insa, microbii din toaleta pot fi improscati pe alte suprafete in timpul utilizarii sau atunci cand se trage apa si pot fi purtati in toata baia si casa pe mainile nespalate. Cel mai mare risc de a lua microbi daunatori din baie provine de la suprafete pe care oamenii le ating in mod uzual, precum manerul pentru tras apa la toaleta, colacul de toaleta, robinetele si manerul usii. Ca regula generala, pentru a opri raspandirea microbilor, este important sa curatati cu produse de curatat care omoara bacteriile suprafetele din casa pe care familia le atinge frecvent cu mainile, precum manerul usii frigiderului, manerele dulapurilor, robinete, clante etc.”, adauga Prof. Dr. Marin Burlea.

De asemenea, dormitoarele si spatiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni si germeni, care cresc riscul de infectii si imbolnaviri.

„Dormitoarele contin mult mobilier moale, in care se depoziteaza praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen si matreata de la animalele de companie. De aceea, este recomandat sa folositi si in acest spatiu, un produs de curatare antibacterian. Curatati si dezinfectati frecvent suprafetele de contact cu mainile, precum telecomenzile, televizoarelor, intrerupatoarele si telefoanele etc. De asemenea, curatati si dezinfectati jucariile in mod regulat, cel putin o data pe saptamana”, conchide Prof. Dr. Marin Burlea.

Despre Dettol

Dettol este un expert global in dezinfectie, cu o istorie impresionanta, avand peste 80 de ani de experienta si bucurandu-se de incredere in randul consumatorilor sai si a medicilor pediatri din numeroase tari. Anul acesta, Dettol lanseaza pe piata din Romania o noua categorie de produse de dezinfectare si curatenie. Portofoliul Dettol cuprinde produse de curatare care omoara bacteriile, care ajuta la mentinerea curata a casei si protejeaza de germeni nocivi ce pot provoca imbolnaviri: Dettol pulverizator dezinfectant (curata si dezinfecteaza), Dettol pulverizator Power&Fresh (asigura dezinfectarea si are o putere mare de curatare), Dettol spray dezinfectant, destinat si suprafetelor textile, Dettol Sapun lichid si Dettol Gel antibacterian pentru maini. Mai multe detalii puteti afla pe www.dettol.com.

Vizionare placuta


Kudika
10 Martie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri