Setari Cookie-uri

Studiul Atlas: Situatia serviciilor psihologice din Romania in 2017

Aceasta cercetare este consecinta nevoii de a intelege daca sistemul de sanatate mintala din Romania este pregatit sa faca fata nevoilor .

comunicat de presa

studiul atlas Conform studiului Atlas Situatia serviciilor psihologice din Romania in 2017, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, adresabilitatea populatiei catre serviciile psihologice este una scazuta. In medie un psiholog are 3,9 sedinte pe zi, iar principala modalitate de a ajunge in cabinetul unui psiholog este cea a recomandarilor “din gura in gura” (77,57%).

Aceasta cercetare este consecinta nevoii de a intelege daca sistemul de sanatate mintala din Romania este pregatit sa faca fata nevoilor in crestere semnalate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a anuntat ca depresia este, incepand cu 2017, principala cauza de dizabilitate la nivel mondial. Mentionam ca am luat in discutie doar serviciile psihologice, nu si cele de psihiatrie. Din pacate, rezultatele studiului sugereaza faptul ca inca exista o adresabilitate scazuta catre aceste servicii la nivelul populatiei, in timp ce prevalenta tulburarilor psihice creste an de an in Romania.” spune Dr. Mihai Bran, medic psihiatru, unul din realizatorii studiului. mihai bran

Citește și:

Cecetarea este cu atat mai relevanta cu cat statisticile OMS arata ca, in momentul de fata, sunt circa 2,000,000 de romani care sufera de depresie. Chestionarul a fost aplicat telefonic unui numar de 272 de respondenti in perioada 12 ianuarie – 23 februarie 2017. Toti cei 272 de respondenti sunt practicieni in domeniul sanatatii mintale, iar datele de contact au fost obtinute prin consultarea registrului unic al psihologilor de pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania.

Principalele 5 concluzii care au reiesit din acest studiu:

  • Numarul mediu de sedinte desfasurat intr-o zi de un psiholog este de 3,9. Avand in vedere ca durata medie a unei zile de lucru este de 7 ore putem afirma ca exista disponibilitatea suficienta pentru a deservi noi clienti.
  • Pretul unei sedinte de consiliere psihologica/psihoterapie: sub 100 lei - 52,9% din respondenti, iar intre 100 si 150 de lei - 21%. 23,5% din respondenti nu au declarat pretul sedintei, spunand ca acesta este stabilit in functie de fiecare client, dupa o prima sedinta oferita gratuit.
  • Principala sursa de clienti este reprezentata de recomandarile “din gura in gura” (77,57%). De remarcat faptul ca, in momentul de fata, nu exista o structura care sa centralizeze toti prestatorii de servicii psihologice, astfel incat acestia sa poata fi usor accesati de potentialii clienti.
  • 87,5% dintre psihologi nu folosesc mijloace moderne de a-si desfasura activitatea (solutii de tip videoconferinta, de exemplu prin Skype).
  • 30,9% se gandesc sa foloseasca in viitor solutii de videoconferinta, dar 31,6% sunt inca indecisi asupra acestui aspect.

“Folosirea serviciilor de tip videoconferinta poate fi un avantaj pentru cresterea zonei de livrare a acestor servicii, precum si pentru scaderea stigmatizarii folosirii lor”, completeaza Dr. Mihai Bran.

Citește și:

Impactul asupra mediului organizational

Rezultatele studiului, corelate cu cresterea prevalentei tulburarilor psihice, indica un impact cu potential semnificativ asupra mediului organizational prin modificarea indicilor de absenteism si prezenteism. Adresarea acestor probleme la timp, prin pachete de wellbeing sau preventie poate contribui la cresterea productivitatii si crearea unui mediu de lucru performant.

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.